nieuws

Utrecht krijgt gebouw hoger dan Domtoren

Architectuur

Utrecht krijgt gebouw hoger dan Domtoren

Utrecht heeft groen licht gegeven voor de bouw van drie woontorens, waarvan de hoogste 140 meter wordt. Dat betekent dat er voor het eerst in Utrecht een gebouw hoger wordt dan de 112-meter hoge Domtoren. Het gebouw moet in 2023 klaar zijn. Architecten CIE, KCAP, Geurst & Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp.

Het ‘verticale dorp MARK’, zoals de torens worden genoemd, komt te staan in de wijk Leidsche Rijn aan de noordzijde van het NS-station daar. De twee andere torens zijn 80 en 100 meter hoog en worden afgewisseld met laagbouw van ongeveer 25 meter hoog, zo schrijft DUIC.nl op haar website.

Er komen ongeveer 1.125 huur- en koopwoningen met patio’s en groene binnentuinen. Zo’n 60 procent van de woningen komen in de huursector, waaronder sociale huur, middeldure huur en zorgwoningen. Op verschillende niveaus in de torens kunnen bewoners elkaar ontmoeten, sporten en ontspannen.

Utrecht toren Leische Rijn

In het complex komen fitnessfaciliteiten en een jet-stream zwembad. In de hoogste toren komt een rooftopbar met uitkijkpunt op een glazen balkon, dat openbaar toegankelijk is. In het hart, tussen de gebouwen in, komt een klein, openbaar stadsbos. Er komt ook een fietsenstalling met 3.500 fietsparkeerplekken, deelfietsen en e-bikes. Voor de bewoners zijn er 100 deelauto’s beschikbaar.

Woontorens Leidsche Rijn Utrecht

De drie torens krijgen een verlichte ‘kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn als tuinbouwgebied. In deze kronen worden tuinbouwkassen geplaatst om bij te dragen aan het verduurzamen van de voedselketen in de stad.

MARK is ontwikkeld door KEES. Een samenwerkingsverband van Koopmans Bouwgroep B.V., J.P. van Eesteren en Stadswaarde. Architecten CIE, KCAP, Geurst & Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp.

Bron: ANP/DUIC.nl

Bekijk meer van de betrokken architecten

 

 

 

 

Reageer op dit artikel