nieuws

Tender voor het Zomerhofkwartier geopend

Architectuur

Tender voor het Zomerhofkwartier geopend
De Hofbogen in Rotterdam. Beeld via www.zohorotterdam.nl

De aanbesteding van het Zomerhofkwartier is gestart. De gemeente Rotterdam en Havensteder zoeken een consortium dat hart heeft voor het kwartier. De koper moet het bestaande vastgoed afnemen en de ontwikkeling, de realisatie én de langjarige exploitatie van het Zomerhofkwartier zeker stellen. Een samenwerkingspartner voor de stad die zorgt voor een levendige en toekomstbestendige invulling van het kwartier.

Het Zomerhofkwartier is een binnenstedelijk, kleinschalig bedrijventerrein in de wijk Agniesebuurt. Het gebied grenst aan de binnenstad (Pompenburg) en de stadswijken van Rotterdam-Noord. De locatie wordt omringd door bijzondere stedelijke structuren en kwaliteiten. Denk aan de Hofbogen met haar bedrijvigheid, het groen en de rust van de Noordsingel en de lommerrijke Teilingerstraat. Het naoorlogse Zomerhofkwartier heeft een uniek en ongedwongen gebied opgeleverd met typisch Rotterdamse eigenschappen: divers, creatief, met een rauw randje.

In het Zomerhofkwartier kan een stevig nieuwbouwprogramma van in totaal circa 67.000 vierkante meters bruto vloeroppervlak (bvo) toegevoegd worden. Circa 80 procent van de opgaaf bestaat uit woonprogramma en 20 procent uit stedelijke voorzieningen. De diverse woningtypes maken een wooncarrière mogelijk voor verschillende doelgroepen, waaronder ook gezinnen. Mede door een goede balans tussen sociale woningbouw, middeldure huurwoningen en vrijesector huur- en koopwoningen wordt het Zomerhofkwartier een gemengd en inclusief woonmilieu, bereikbaar voor mensen met verschillende inkomens. De introductie van een ‘flexibele’ parkeernorm door de gemeente stimuleert om anders na te denken over mobiliteit.

Gemeente Rotterdam en Havensteder werken hierin samen met het ondernemerscollectief ZOHO Citizens. Zij hebben een stem bij de selectie van de nieuwe ontwikkelaar. Daarnaast is afgesproken dat vijftig procent van de commerciële ruimten in ZOHO gemaximeerde huurprijzen krijgen. Ook worden er grenzen gesteld aan de maximale oppervlakte per huurder. Verder zijn er in de tender vijf principes opgesteld door ZOHO Citizens waar het nieuwe gebied aan moet voldoen. Deze zijn: experimenteel, betrokken, duurzaam, gemixt en verbonden

Resultaten voor ‘Zoho’

 

Reageer op dit artikel