nieuws

Stationshal oude Station Delft getransformeerd tot horeca-hotspot

Architectuur

Stationshal oude Station Delft getransformeerd tot horeca-hotspot

Het monumentale stationsgebouw in Delft is door Braaksma & Roos Architectenbureau in samenwerking met de nieuwe eigenaar Open Development in oude luister hersteld en getransformeerd tot horeca-hotspot.

Nieuwe toevoegingen zijn door Braaksma & Roos Architectenbureau afgestemd op de originele uitstraling en kleurstelling. De centrale ontvangsthal is opnieuw het dynamische hart van het gebouw met een bar en open keuken. Kunstenares José den  Hartog maakte hier een tegeltableau van de karakteristieke trein de ‘Hondekop’. Het restaurant heeft een open verbinding met het achtergelegen ‘perron’, waar als knipoog naar het verleden een serre is gebouwd in de vorm van een perron overkapping. Zo is het oude stationsgebouw de schakel tussen het voorplein en het park Spoorloos.

Braaksma en Roos Voormalig station Delft Braaksma en Roos Voormalig station Delft

De voorgevel kende drie toegangen, terwijl de gevel aan de perronzijde 13 verschillende toegangen kende – vanuit de wachtruimten in de noordelijke vleugel maar ook vanuit de verschillende dienstruimten in de zuidelijke vleugel. Door in het nieuwe ontwerp alle oorspronkelijke doorgangen opnieuw te openen naar de serre en het terras, is de relatie tussen de binnenruimten en het nieuwe park versterkt.

Braaksma en Roos Voormalig station Delft

De oude centrale ontvangsthal is weer het dynamische hart van het gebouw

Park Spoorloos

Park Spoorloos komt te liggen op de plek waar vroeger de perrons van station Delft lagen. Niet alleen de naam herinnert aan die vroegere functie, maar ook in het ontwerp zitten verwijzingen naar het spoor. In een interview zegt landschapsarchitect Pia Kolfschoten (gemeente Delft): “De randen van de groenvakken zijn gemaakt van cortenstaal, wat doet denken aan een roestig treinspoor. Het grind op de wandelpaden is geïnspireerd op het ‘split’ onder de treinrails – en er worden spoorstaven in verwerkt. De pergola doet denken aan de bovenleiding van het spoor.”

park spoorloos Delft, achtertuin van het stationsgebouw

Park Spoorloos is de achtertuin van het stationsgebouw

Spoorzone

Het oude station ligt in het hart van de grootschalige gebiedsontwikkeling van de voormalige Spoorzone van Delft. Het gebied ondergaat tot 2025 een metamorfose naar het nieuwe woon-werkgebied, Nieuw Delft,  met circa 1000-1500 nieuwe (zelfbouw)woningen, 40.000 m2 stedelijke functies, ontmoetingsplekken, boulevard, stadsparken en de Nieuwe Gracht.

De hoofdstructuur van Nieuw Delft wordt gevormd door de hoofdwegen, het groen met het langgerekte park en de waterstructuur, met aan­grenzende bebouwing en een mix aan functies. Karakteristiek is de Nieuwe  Gracht. Door de grachtenstructuur van het plan ontstaan drie onderscheidende buurten, met ieder een eigen sfeer en kwaliteit: de Coendersbuurt, het Van Leeuwenhoekkwartier en de Abtswoudse Hof.

Lees meer over Braaksma & Roos

Reageer op dit artikel