nieuws

Snøhetta’s past renovatie ontwerp AT&T gebouw New York aan

Architectuur

Snøhetta’s past renovatie ontwerp AT&T gebouw New York aan
Beelden: Moare en Snøhetta

Snøhetta heeft haar bijgewerkte plannen onthuld voor de renovatie van het AT&T gebouw van Philip Johnson in New York. De nieuwe plannen volgen op het ontwerp van het bureau waarin een groot deel van het metselwerk zou worden vervangen door grote glasvlakken. Dit leidde tot verontwaardiging binnen de architectuurwereld. Het bureau ging, zo schrijft Dezeen op haar website, voorbij aan het behouden en revitaliseren van het bestaande ontwerp van Johnson.

Johnson’s postmoderne AT & T-gebouw kreeg eerder dit jaar de status van monument, waardoor de controversiële renovatieplannen van Snøhetta voor de wolkenkrabber Midtown Manhattan terug naar de tekentafel gingen voor een herziening van de plannen voor goedkeuring van de Landmarks Preservation Commission (LPC) van New York.

AT&T NY building renovatie door Snøhetta

Beeld: Moare en Snøhetta

In het nieuwe ontwerp stelt Snøhetta voor het bestaande metselwerk te restaureren en op te frissen. Daarnaast biedt het ontwerp een meer subtiele benadering voor de uit metselwerk bestaande gevel aan Madison Avenue en het gerasterde glaswerk dat de belangrijkste gebogen opening in het midden van het gebouw vult. De zes 18 meter hoge uitsnedes aan de voorkant worden ontdaan van het zwart geverfde glas dat de openingen heeft opgevuld sinds Gwathmey Siegel Kaufman in de jaren negentig het gebouw heeft bijgewerkt.

Snøhetta

Beeld: Moare en Snøhetta

In Johnson’s oorspronkelijk ontwerp zijn deze 18 meter hoge uitsnedes open gelaten. In de renovatieplannen van Snøhetta worden de uitsnedes voorzien van slanke stijlen waardoor een gevoel van transparantie ontstaat. Andere aanpassingen komen op de begane grond, in het winkelgebied, waaronder het naar buiten duwen van de buitenmuur die langs de kortere zijden naar beneden loopt om op straatniveau uit te komen.

Transformatie AT&T gebouw NY door Snøhetta

Beeld: Moare en Snøhetta

Het project van Snøhetta omvat het actualiseren van het lege winkelniveau en de kantoorruimtes in de 197 meter hoge toren – ook wel bekend als de Sony Tower, maar nu voortaan als 550 Madison door het leven gaat.

Lees verder bij de bron

Resultaten voor ‘ Snøhetta’

Reageer op dit artikel