nieuws

Richard Rogers onderscheiden met AIA Gold Medal 2019

Architectuur

Richard Rogers onderscheiden met AIA Gold Medal 2019
Lloyd’s Building, Londen, door Richard Rogers, 1986

Richard Rogers, oprichter van Rogers Stirk Harbor + Partners, is onderscheiden met de Gold Medal 2019 van het American Institute of Architects (AIA). Hij krijgt de onderscheiding voor zijn ‘blijvende invloed en belangrijke bijdragen aan de architectuur.’

Rogers krijgt de prijs als erkenning voor zijn enorme portfolio, van vroege projecten zoals het Lloyd’s gebouw in Londen en het Centre Pompidou in Parijs (samen met Renzo Piano) en zijn huidige projecten zoals het onlangs voltooide Three World Trade Center in New York.

Parijs Pompidou Richard Rogers AIA Gold Medal 2019

Centre Pompidou in Parijs

Bordeaux gerechtsgebouw door Richard Rogers. Beeld Christian Richters

Volgens het AIA is Rogers de ‘personificatie van een ideale architect’ en een ‘ongelooflijk getalenteerde ontwerper wiens werk een diepgaande en blijvende invloed heeft gehad op de mensen en gemeenschappen die hij heeft gediend’.

Rogers is eerder onderscheiden met de 1985 RIBA Royal Gold Medal, Pritzker Architecture Prize in 2007 en de RIBA Stirling Prize in 2006 en 2009. Hij is in 2000 onderscheiden met de Praemium Architecture Laureate door de Japan Art Association. In 1991 is hij geridderd door Koningin Elizabeth II.

Eerder laureaten van de AIA Gold Medal zijn onder andere James Stewart Polshek, Denise Scott Brown en Robert Venturi, Moshe Safdie en Thom Mayne. De prijs is postuum uitgereikt aan Paul Revere Williams en aan Julia Morgan.

De prijs wordt uitgereikt tijdens de National Conference on Architecture in juni in Las Vegas.

Lees ook:

Resultaten voor ‘AIA’

Reageer op dit artikel