nieuws

Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects werken samen aan Conradhuis voor HvA

Architectuur

Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects werken samen aan Conradhuis voor HvA
Conradhuis voor Hogeschool van Amsterdam door Team RSG (Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects), beeld Powerhouse Company

Onder de naam Team RSG werken Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects samen aan de nieuwbouw van het Conradhuis. Dit gebouw voor de Hogeschool van Amsterdam gaat het sluitstuk vormen van de Amstelcampus. Het ontwerp speelt in op drie belangrijke behoeftes: kennisoverdracht, toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

Deze maand start de bouw van het Conradhuis dat de technische opleidingen van de Hogeschool van Amsterdam zal huisvesten. Het nieuwe Centrum van Technologie vormt het laatste onderdeel in de ontwikkelingen op de Amstelcampus. Daarmee accentueert het gebouw de overgang van de Amstelcampus naar het historische centrum van Amsterdam.

Met twee volumes sluit het Conradhuis naadloos aan op de stedelijke context. De toren is ontworpen als herkenningspunt, maar door een verspringende rooilijn, wordt het monumentale Kohnstammhuis niet overschaduwd. Het lage deel sluit aan op de menselijke maat van de nabijgelegen woningen. In aansluiting op de omgeving is de hoofdgevel bekleed met natuursteen. De raamdetails met geanodiseerde aluminium kozijnen creëren een dynamische en eigentijdse gevel die de daglichttoetreding optimaliseert.

Conradhuis voor Hogeschool van Amsterdam door Team RSG (Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects), beeld Powerhouse Company

beeld Powerhouse Company

Campusgevoel

Het ontwerp bestaat uit drie elementen die inspelen op de historische context van de omgeving. Een groot atrium verbindt een toren van dertien verdiepingen en een stedelijk blok van zes verdiepingen met het aangrenzende Theo Thijssenhuis. De centrale ontmoetingsruimte voor kennisuitwisseling bevindt zich in het atrium onder een imposant dak. De open en transparante ruimte stimuleert geplande en toevallige ontmoetingen door verbindingstrappen en terrassen.

Het ontwerp maakt strategisch gebruik van de bestaande gebouwen en zorgt daarmee voor een sterk campus gevoel. Het bestaande Theo Thijssenhuis en monumentale Kohnstammhuis worden integraal onderdeel van het ontwerp door de plinten van de gebouwen fysiek en programmatisch te verbinden.

Conradhuis voor Hogeschool van Amsterdam door Team RSG (Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects), beeld Powerhouse Company

beeld Powerhouse Company

BREEAM

Het Conradhuis is een onderwijsgebouw met een hoge duurzaamheidsambitie. Het ontwerp ontving de hoogste BREEAM-score ooit voor een onderwijsgebouw in Nederland: BREEAM Nieuwbouw – Excellent. Daarnaast voldoet het gebouw aan het ‘Programma van Eisen – Frisse Scholen’. Met deze kwalificaties worden operationele kosten op lange termijn geminimaliseerd en een hoge kwaliteit voor haar gebruikers gecreëerd.

De ambities worden behaald door de implementatie van groene technologieën, zoals schone luchtverversingsventilatie, intelligente LED verlichting en een seizoensgebonden systeem voor energieopslag, tot groene kenmerken, zoals sedum dakbedekking en vogelhuisjes voor zwaluwen. Overige duurzaamheidsmaatregelen zijn het gebruik van recyclebare materialen op de gevel, klimaat gecontroleerde plafonds en gevelschermen voor zonwering. Dit resulteert in een gebouw dat 40 procent minder energie nodig heeft dan de aanbevolen Nederlandse bouwvoorschriften.

Conradhuis voor Hogeschool van Amsterdam door Team RSG (Powerhouse Company, de Architekten Cie. en Marc Koehler Architects), beeld 3d Studio Prins

beeld 3d Studio Prins

Projectgegevens

Locatie Amsterdam, Nederland
Oppervlakte 23.000 vierkante meter
Architectuur Powerhouse Company, de Architekten Cie., Mark Koehler Architects
Projectleiders Stefan Prins (Powerhouse Company), Pi de Bruijn (Cie), Marc Koehler (MKA)
Projectteam Nanne de Ru, Pi de Bruijn (Cie), Marc Koehler (MKA), Stefan Prins, Carlos Moreira (MKA), Kevin Laurence Snel, Joan Marion, Elisa Diaz-Llanos Lorenzo (MKA), Frank Segaar (Cie), Nicola Placella (Cie), Leo de Jong (Cie), Sander Apperlo, Jessie Andjelic, Sybren Woudstra, Antoine van Erp, Stijn Kemper, Ard-Jan Lootens, Drazen Krickovic (MKA), Maarten Verhelst (MKA), Loed Stolte (MKA)
Bouwkundig ingenieur BREED Integrated Design, ABT
Installatietechniek Royal Haskoning DHV
Status In uitvoering

Foto's

Reageer op dit artikel