nieuws

Ontwerpteam NOAHH transformeert en renoveert Van Eyck’s ESA gebouwen

Architectuur

Ontwerpteam NOAHH transformeert en renoveert Van Eyck’s ESA gebouwen
Beeld: Patrick Fransen / NOAHH

Het ontwerpteam onder leiding van NOAHH is geselecteerd voor het ontwerp van de transformatie en renovatie van twee gebouwen van ESA op de ESTEC-locatie in het duinlandschap van Noordwijk. Het oorspronkelijke ontwerp van de gebouwen is van Aldo van Eyck.

Het winnende ontwerp voor ESA ESTEC zone A onderscheidt zich op het gebied van total engineering en sociale interactie. De focus van het ontwerp ligt op het transformeren en renoveren van de 30 jaar oude Aldo van Eyck gebouwen tot moderne (flexibele) gebouwen waarin de structuralistische principes van Van Eyck terugkomen.

NOAHH ESA Building Van Eyck

Beeld: Patrick Fransen / NOAHH

De gebouwen fungeren niet alleen als hoofdingang in de ESTEC campus maar versterken ook de positie en identiteit van ESA en vormen het hart van het complex. Het ontwerp integreert de getransformeerde gebouwen op natuurlijke wijze in de campus en verbindt de verschillende afdelingen waarin de individuele gebruiker van het gebouw centraal staat en waar een 24/7 gebruik mogelijk is.

Momenteel kennen de gebouwen een diversiteit aan functies (restaurant, congresruimte, kantoren, bibliotheek) maar voldoen niet langer aan actuele duurzaamheidsambities en verwachtingen ten aanzien van multifunctionaliteit en adaptiviteit naar sterk wisselend gebruik. De gebouwen hebben een golvende, niet-lineaire open structuur en een natuurlijk, duurzaam materiaalgebruik, daarbij verwijzend naar de ruimtelijke visie van ESA en naar de ligging van het complex in de duinen van Noordwijk.

NOAHH ESA Building Van Eyck

Beeld: Patrick Fransen / NOAHH

Consortium

Het consortium bestaat naast NOAHH | Network Oriented Architecture, uit DGMR, RAVENKOP, Bremen Bouwadvies en CULD. Het consortium werkten eerder nauw samen bij vergelijkbare tenders in Nederland en België. NOAHH ontwierp voor ESA al eerder gebouwen waaronder twee keer een multifunctionele meeting facility (congrescentrum), het nieuwe entreegebouw voor ESTEC, en een ontwerp voor een Council and Conference Centre voor ESA’s hoofdkantoor in Parijs. Daarnaast won NOAHH met Studio Nuy van Noort ism Abbie Steinhauser onlangs de ARC18 Interieur Award voor MFC Doelum in Renkum.

NOAHH ESA Building Van Eyck

Beeld: Patrick Fransen / NOAHH

Meer over NOAHH

Reageer op dit artikel