nieuws

Ontwerp OMA/David Gianotten voor nieuw stadion Feyenoord aan de Maas goedgekeurd

Architectuur

Ontwerp OMA/David Gianotten voor nieuw stadion Feyenoord aan de Maas goedgekeurd

Het voorlopig ontwerp voor het nieuwe Feyenoord stadion aan de Maas door OMA / David Gianotten is officieel goedgekeurd door Feyenoord. Het stadion zal, met een capaciteit van 63.000 plaatsen, het grootste voetbalstadion van Nederland zijn.

Het iconische ontwerp is op een unieke locatie aan de Maas gepositioneerd, en belichaamt het DNA van Feyenoords huidige stadion De Kuip. De tribune heeft de vorm van een perfecte kom, waarin rijen tot dicht op het veld doorlopen en van waaruit bezoekers een sensationeel zicht op het voetbalveld hebben. Het stadion is multifunctioneel en kan worden geprogrammeerd met een verscheidenheid aan grootschalige evenementen, zoals concerten en congressen. De centrale promenade rondom het stadion, ontworpen met Lola Landscape, vormt een unieke openbare ruimte met zicht zowel op het voetbalveld als over de rivier en de skyline van Rotterdam.

Beeld: OMA/Frans Parthesius, Courtesy of OMA

Het stadion kan gerealiseerd worden binnen het budget, waarin rekening gehouden wordt met de recente stijging van de bouwkosten in Nederland, en volledig tegemoetgekomen wordt aan de behoeften van de geoptimaliseerde businesscase van Feyenoord. Het nieuwe Feyenoord stadion maakt deel uit van een groter stedelijk masterplan voor Rotterdam Zuid – Feyenoord City – dat de afgelopen tweeënhalf jaar is ontwikkeld door OMA in samenwerking met voetbalclub Feyenoord Rotterdam, Stadion Feijenoord, projectteam Feyenoord City en de gemeente Rotterdam.

Beeld: OMA/Frans Parthesius, Courtesy of OMA

Na de officiële goedkeuring van het voorlopig ontwerp door Feyenoord gaat OMA verder met het gedetailleerde ontwerp van het stadion. De opening van het nieuwe stadion staat gepland voor 2023.

Het project wordt geleid door David Gianotten met Kees van Casteren en Shinji Takagi.

Meer over De Kuip

Foto's

Reageer op dit artikel