nieuws

Ontwerp bekend Nederlands paviljoen Dubai EXPO 2020

Architectuur

Ontwerp bekend Nederlands paviljoen Dubai EXPO 2020

Het samenwerkingsverband van Expomobilia, V8 architects, Kossmann.dejong en Witteveen+Bos hebben het ontwerp gemaakt voor het Nederlands paviljoen tijdens EXPO 2020 in Dubai.

Het ontwerp voor het paviljoen bestaat uit een complex dat zich onderscheidt op het gebied van circulariteit en het gebruik van innovatieve, duurzame technologieën. Het paviljoen is een circulaire klimaatinstallatie die aansluit op het door Nederland gekozen thema ‘Uniting water, energy & food’. Zowel de particuliere als de zakelijke bezoeker krijgt er een zintuiglijke ervaring van natuurlijke fenomenen.

Dubai 2020 Wereldtentoonstelling Nederlands Paviljoen

Het paviljoen verbeeldt een miniwereld waar je in kan stappen, waar water, energie en voedsel onlosmakelijk zijn verbonden en het klimaat op natuurlijke wijze wordt gecontroleerd. In een land met een droog woestijnklimaat creëert Nederland een biotoop waarin we ons eigen water, energie en voedsel produceren, dat niet tot stand kan komen zonder onderlinge verbinding.

Dubai 2020 Wereldtentoonstelling Nederlands Paviljoen

Het geheel wordt gebouwd met lokaal gehuurde en lokaal voorhanden zijnde bouwmaterialen, waardoor transport tot een minimum wordt beperkt. Ook het interieur bestaat uit gehuurde elementen. Alle materialen worden teruggegeven aan de regio na afloop of krijgen een volgende bestemming. Met deze aanpak wordt de ecologische footprint van het paviljoen zelf tot het minimale beperkt. Naast het ontwerp en de bouw gaat het consortium ook aan de slag met het circulaire onderhoud en de afbouw van het paviljoen.

Dubai 2020 Wereldtentoonstelling Nederlands Paviljoen

Aanbestedingen

Uiterlijk in het eerste kwartaal van 2019 worden er nog een of meerdere aanbestedingen gehouden voor onder andere de exploitatie van het paviljoen. Ook de mogelijkheden voor sponsoring worden binnenkort gepubliceerd. Alle informatie is na publicatie te vinden op www.tenderned.nl.

Dubai 2020 Wereldtentoonstelling Nederlands Paviljoen

Dubai EXPO 2020

Tussen 20 oktober 2020 en 10 april 2021 vindt de 35e universele wereldtentoonstelling plaats in Dubai. Het is de eerste wereldtentoonstelling in het Midden-Oosten. Onder het thema ‘Connecting minds, creating the future’ presenteren 170 deelnemende landen ideeën, innovaties en technologieën. De Nederlandse deelname heeft tot doel om Nederlandse stakeholders uit de publieke- en private sector een platform te bieden om zowel vooraf als tijdens de Dubai EXPO hun netwerk en positie in de Golfregio te versterken.

www.dutchdubai.com 
www.rijksoverheid.nl/dubaiexpo2020

Lees meer over de betrokken architecten

 

 

Reageer op dit artikel