nieuws

Nominaties EU Mies Award 2019 bekend: 7 Nederlandse en 21 Belgische projecten

Architectuur

Nominaties EU Mies Award 2019 bekend: 7 Nederlandse en 21 Belgische projecten
Nominaties EU Mies Award 2019

De nominaties voor de EU Mies Award 2019 zijn officieel bekend gemaakt. In totaal bestaat de lijst uit 383 projecten, waarvan er 21 in België staan en zeven in Nederland. Dat hebben de Europese commissie en de Fundació Mies van der Rohe bekend gemaakt.

Spanje voert de lijst aan met 27 nominaties, waarvan er zes in Barcelona zijn gebouwd. Tweede op de lijst is België met 21 nominaties, met eveneens zes projecten in Brussel. België wordt op de hielen gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, die allebei negentien nominaties hebben binnengesleept. Nederland scoort beduidend slechter en staat met zeven nominaties in het ‘rechter rijtje’ van de lijst.

Bekijk alle Nederlandse en Belgische nominaties

EU Mies Award

De EU Mies Award is een tweejaarlijkse prijs voor moderne Europese architectuur. De selectieprocedure bestaat uit verschillende fasen. In eerste instantie draagt een onafhankelijke groep van experts uit verschillende landen de genomineerde projecten voor.

Vervolgens maakt de jury, bestaande uit Dorte Mandrup,George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu,Kamiel Klaasse, María Langarita en Frank McDonald, in januari een shortlist met 40 projecten waar zij de vijf finalisten uit selecteert. Na een bezoek aan deze finalisten maakt zij uiteindelijk in april de winnaar van de prijs bekend.

Vorig jaar won de DeFlat Kleiburg in Amsterdam door NL Architects en XVW Architectuur de EU Mies Award 2017. De jury had veel waardering voor de manier waarop het project nieuw leven heeft geblazen in de oude flat in de Bijlmermeer.

Lees ook

 

 

Reageer op dit artikel