nieuws

MVRDV wint competitie voor hoogbouw in Shenzhen (China)

Architectuur

MVRDV wint competitie voor hoogbouw in Shenzhen (China)
Hoogbouw Vanke 3D City door MVRDV in Shenzhen (China), beeld ATCHAIN

Voor het zakendistrict van Shenzhen heeft MVRDV een driedimensionale stad ontworpen. Acht gestapelde blokken vormen samen het Vanke 3D City.

De Chinese vastgoedontwikkelaar Vanke Group heeft MVRDV geselecteerd voor het ontwerp van Vanke 3D City. In deze driedimensionale stad komen kantoren, woningbouw, een hotel en culturele voorzieningen. Met acht gestapelde blokken speelt het Rotterdamse bureau in op de wens van de opdrachtgever om een iconisch kantoor neer te zetten in het nieuwe zakendistrict van Shenzhen.

Gestapelde blokken

De oorspronkelijke opgave bestond uit het ontwerp voor twee torens van 250 en 100 meter, op twee stukken bouwgrond die gescheiden zijn door een doorgaande weg. MVRDV koos ervoor om geen afzonderlijke gebouwen te ontwerpen, maar een volledige verbonden gestapelde stad. In het ontwerp zijn acht bouwblokken dusdanig op elkaar gestapeld dat ze op verschillende hoogtes met elkaar zijn verbonden. De blokken verschillen qua omvang en hebben elk een eigen gevel en identiteit.

Op de begane grond zijn vier bouwblokken neergezet als hoektorens. Een ervan is het hoofdkantoor van de Vanke Group, de overige torens zijn bedoeld voor kantoorverhuur, winkelruimte, een restaurant en andere voorzieningen. De torens zijn verbonden door twee horizontaal geplaatste blokken, waarin onder meer een longstay hotel is gepland.

Hoogbouw Vanke 3D City door MVRDV in Shenzhen (China), beeld ATCHAIN

beeld ATCHAIN

Driedimensionale stad

“Je kunt Vanke 3D City zien als hoogbouw die gekanteld is. Door te stapelen hebben we er in plaats van traditionele hoogbouw een driedimensionale Vanke-stad van gemaakt. Het gewone wordt daarmee buitengewoon,” vertelt Winy Maas. “We hebben de publiek toegankelijke ruimtes zo groot en aantrekkelijk mogelijk gemaakt, met parken en tuinen op elke verdieping. Door het toevoegen van atriums ontstaan zalen met fantastisch uitzicht over de baai.”

Groen vormt een belangrijk onderdeel van het ontwerp: op de begane grond is een verzonken, groene publieke ruimte van 15.000 vierkante meter met commerciële activiteiten. Daarnaast heeft elk bouwblok een eigen tuin of park met als hoogtepunt de ‘urban campus’ die onderdeel vormt van het hotelblok. Doordat diverse daktuinen en grote publieke ruimtes met elkaar zijn verbonden, ontstaat een nieuw soort hoogbouw: een driedimensionale stad.

Foto's

Reageer op dit artikel