nieuws

Houthoogbouw HAUT van start

Architectuur

Houthoogbouw HAUT van start

De bouw van het hoogste houten woongebouw van Nederland, HAUT in Amsterdam (73 m, 21 verdiepingen, 52 woningen) is gestart. Projectontwikkelaar Lingotto, architect Team V en adviseur Arup willen met het bouwproject laten zien dat houthoogbouw een oplossing kan bieden.

Toelichting: Lingotto

Hout slaat CO2 op. In HAUT wordt 3.000 m3 vuren hout gebruikt. Dit betekent met dit enkele gebouw alleen al een CO2-opslag van circa 1,9 miljoen kg CO2. De Europese bossen slaan deze hoeveelheid op met een groeisnelheid van slechts 2 minuten, 17 seconden. De genoemde hoeveelheid compenseert de CO2-uitstoot van een middenklassenauto over bijna 15,7 miljoen km of het jaarlijks elektriciteitsverbruik van 2.075 huishoudens. Als je het laatste cijfer rekent over de 52 woningen van HAUT, dan compenseren ze elk ± 40 jaar aan elektriciteit.

HAUT is een voorbeeldproject, uitgevoerd in het circulaire bouwproduct hout dat tevens het PEFC-milieucertificaat draagt. Als innovatief product dient kruislaaghout, kruiselings gelijmde platen van maximaal 12 x 3 x 0,3 m. Daarnaast is het een open gebouw met energieopwekkende gevels van drievoudig glas, wat de duurzaamheid verder verhoogt. Vanwege de slappe ondergrond en de windbelasting op de locatie aan de Amstel is beton toegepast in het fundament, de parkeerkelder en de kern. Tezamen met duurzaamheidsmaatregelen op het vlak van water, licht en lucht haalde het als eerste in Nederland het hoogste vijfsterren ontwerpcertificaat BREAAM Outstanding. Eerder dit jaar is ook de internationale BREEAM Award voor het beste woongebouw van 2018 toegekend.

Hoge bouwsnelheid

De bouw van het in meer opzichten iconische gebouw HAUT neemt ruim twee jaar in beslag; de oplevering is begin 2021. Bijna een jaar duurt het bouwen van de ondergrondse wereld in beton. Daarna (eind 2019) gaat het snel met de montage van de prefab houten wand- en vloerelementen in cross-laminated timber (CLT, oftewel kruislaaghout). De hoge bouwsnelheid is eveneens een belangrijk voordeel van hout. Ten slotte krijgt het gebouw een glazen gevel en rondt de afbouw (interieur) de bouwfase af. Op dit moment is 70% van de woningen verkocht.

Partners

Arup, adviseur constructie, installaties, bouwfysica en duurzaamheid
J.P. van Eesteren, aannemer
Lingotto, projectontwikkelaar
Team V Architectuur

Lees meer over HAUT

 

Reageer op dit artikel