nieuws

Herontwikkeling voormalig stadskantoor Delft

Architectuur

Herontwikkeling voormalig stadskantoor Delft
Entree aan de Phoenixstraat in Delft

Rooijakkers Architecten heeft in samenwerking met DubbeLL Buurtontwikkelaars het voormalig stadskantoor van Jo Coenen in Delft herontwikkeld tot studentencomplex met 91 zelfstandige woningen.

Toelichting: Rooijakkers Architecten

Karakteristiek aan het gebouw is de postmoderne uitstraling en het ronde atrium in het hart van het gebouw. Aan de buitenschil is slechts een klein aantal strategische ingrepen gerealiseerd. Aan de Phoenixstraat, waar tot twee jaar geleden het spoorviaduct op vier meter hoogte door liep is vervangen door een tunnel, is de relatie met de straat versterkt door de borstwering met tegels te verwijderen en te vervangen door een verdiepingshoge pui. Een nieuwe uitnodigende trappartij leidt de bezoeker/bewoner op een vanzelfsprekende manier naar de diepliggende entree.

Transformatie voormalig stadskantoor Delft door Rooijakker Architecten

Het atrium. Beeld: Rooijakkers Architecten

De algemene ruimte aan de straat wordt gebruikt als actieve woonkamer. Het markante atrium in het hart van het gebouw heeft daarentegen de functie van ‘stille woonkamer’. In deze woonkamer kan de student studeren, een boek lezen en/of een kopje koffie drinken. De aanleiding van deze aanpassingen en tegenstelling van de functies van de beiden ruimten, komt voort uit het willen stimuleren van ‘ontmoeten’ van de, veelal buitenlandse studenten die er komen te wonen.

Transformatie voormalig stadskantoor Delft door Rooijakker Architecten

Stille woonkamer in het atrium. Beeld: Rooijakkers Architecten

De zelfstandige woningen, allen met een eigen badkamer, toilet en keuken, zijn gesitueerd aan de gevels. De entrees van de woningen zijn gelegen aan een brede gang met ruimten die als open werkplekken kunnen worden gebruikt en uitzicht hebben op het atrium. Er is gekozen voor een terughoudende, functionele uitstraling van de algemene ruimten, waarbij iedere voorkeur een individueel karakter heeft in de vorm van kleur.

Jo Coenen won als jonge architect de meervoudige opdracht voor het nieuwe stadskantoor van Delft vanwege de subtiele inpassing van zijn plan in de bestaande context en het respect dat het plan toonde voor de bestaande macht. B&W werden in een monumentaal pand aan de Oude Delft geplaatst, de ambtenaren en publieke functies werden aan de Phoenixstraat gesitueerd. Beide bouwdelen werden door een golvende wand via het binnenterrein aan elkaar verbonden, een wand die tevens de publieke route door het pand begeleide. De vertrekken van het bouwdeel aan de Phoenixstraat werden georganiseerd rondom een atrium dat middenin het pand over de volle hoogte doorloopt. Kenmerken voor het gebouw zijn altijd de ronde dakopbouw en de (Delfts) blauwe tegels geweest, die het gebouw de bijnaam het zwembad verschaften.

Projectgegevens

Ontwerp: Rooijakers Architecten
Ontwikkelaar: DubbeLL-buurtontwikkelaars
Belegger: XIOR Student Housing
Constructie: de Ingenieursgroep
Bouwfysica en installatieadvies: Nelissen Ingenieursgroep
Aannemer: Eekhout Bouw

Foto's

Reageer op dit artikel