nieuws

Erasmus MC door EGM wint Rotterdam Architectuurprijs 2018

Architectuur

Erasmus MC door EGM wint Rotterdam Architectuurprijs 2018
Erasmus MC door EGM wint Rotterdam Architectuurprijs 2018

Woensdagavond is de Rotterdam Architectuurprijs 2018 uitgereikt. Zowel de juryprijs als de publieksprijs gingen naar het Erasmus MC door EGM architecten.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks het beste gebouw van Rotterdam met een prijs voor het team van opdrachtgever, ontwerper en bouwer. Dit jaar waren er 52 inzendingen, kleine en grote projecten, transformaties en nieuwbouw, verspreid over Rotterdam.

Uit deze inzendingen maakte de jury eerst een selectie van tien gebouwen, waar ook het publiek haar stem op uit mocht brengen. Zowel de jury als het publiek wezen uiteindelijk het Erasmus MC aan als winnaar van de Rotterdam Architectuurprijs 2018.

Complexe puzzel

De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van alle kwaliteiten: “Een project dat op eenzame hoogte staat als het gaat om het samenballen van kennis en architectuur. De architectonische variant van een openhartoperatie.”

Het publiek hecht vooral grote waarde aan de ruimtelijke beleving van het Erasmus MC en de principes van healing environment die daaraan ten grondslag liggen: “Als je het gebouw inloopt slaat het een warme deken om je heen van licht en schoonheid en geeft het zo in tijden van verlies, spanning en verdriet, ook hoop en steun.”

Erasmus MC Rotterdam door EGM architecten, beeld Rob van Esch

beeld Rob van Esch

Erasmus MC

EGM architecten heeft het Erasmus MC getransformeerd tot een academisch ziekenhuis van de 21ste eeuw. De losse, bestaande gebouwen vormen nu, samen met de nieuwbouw, een compact en geïntegreerd complex. Het resultaat is een overzichtelijke en prettige zorgomgeving voor zowel patiënten als medewerkers en studenten.

De toevoeging van nieuwe entrees en een publiek binnengebied levert een doorwaadbaar complex op dat zich hecht aan het publieke gebied van de stad. Een centrale as en meerdere atria verbinden oud- en nieuwbouw met elkaar. Deze as vormt een belangrijk herkenningspunt voor gebruikers en helpt hen om zich verder te oriënteren binnen het complex.

Erasmus MC Rotterdam door EGM architecten, beeld Ossip

beeld Ossip van Duivenbode

Rotterdam Architectuurprijs

De Rotterdam Architectuurprijs brengt jaarlijks de beste nieuwe gebouwen van de stad voor het voetlicht. Deze onafhankelijke prijs voor de stad Rotterdam is een initiatief van de gemeente Rotterdam, georganiseerd door AIR (Architectuur Instituut Rotterdam).

De vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs 2018 stond onder leiding van voorzitter Samir Bantal (directeur AMO). Verder namen Eva Pfannes (OOZE Architects), Bart Schoonderbeek (Schipper Bosch), Jacob Voorthuis (TU Eindhoven) en Renske van der Stoep (ROFFAA) zitting in de jury.

Lees verder

Reageer op dit artikel