nieuws

Transformatie De Planeet Utrecht

Architectuur

Transformatie De Planeet Utrecht
Beeld: Syntrus Achmea Real Estate & Finance

Het winkel- en kantoorcomplex De Planeet in het centrum van Utrecht wordt de komende jaren ingrijpend gerenoveerd en verduurzaamd. Eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance heeft hiervoor ZZDP ingeschakeld. De renovatie, waarin onder andere de gevel in oude glorie wordt hersteld, begint medio 2019. De oplevering staat twee jaar later gepland.

De Planeet ligt aan het stadswinkelrondje van Utrecht. Het pand ligt tussen historisch en hip in, op de hoek van de Lange Viestraat en de Oudegracht. Vlak naast het historische Stadskasteel Oudaen, met daarin de brouwerij van het beste witbier van Nederland -volgens de inwoners van Utrecht dan-. Aan de andere kant van de Oude Gracht ligt dan weer het hippe Post Utrecht. Het voormalige postkantoor een waarin de bieb, een foodmarkt, een vestiging van Bever en een winkel van Søstrene Grene komen.

De Planeet was in 2012 door Annexum verkocht aan Syntrus Achmea. Eerder hadden zij het plan om De Planeet om te vormen tot een warenhuis. Dat voornemen is nu van tafel. ‘De omstandigheden in de retailmarkt zijn anders dan een paar jaar geleden. Wij denken dat er in Utrecht onvoldoende vraag is voor een extra warenhuis. We zien wel ruimte voor winkel- en kantooroppervlakten van 1500 vierkante meter, omdat die zeldzaam zijn in het centrum van de stad’, zegt ontwikkelingsmanager Walter van Leeuwe van Syntrus Achmea.

In het nieuwe plan voor De Planeet houden de begane grond en eerste verdieping een winkelfunctie. Desgewenst kunnen deze winkels dubbel hoog worden. Consumenten worden dan beneden ontvangen en kunnen tijdens het winkelen op het balkon (1e verdieping) een kopje koffie drinken.

Op de tweede tot en met de zesde verdieping komt ruimte voor in totaal 7000 vierkante meter hoogwaardige kantoor- en vergaderruimtes, die flexibel zullen worden verhuurd. Syntrus Achmea onderzoekt nog of de dubbele kelder van het gebouw kan worden gebruikt als fietsenstalling. Daarmee zouden de lange rijen fietsen tussen de busbaan en het voetpad op de Lange Viestraat tot het verleden behoren. De optie voor een rooftopbar op het dak van het pand staat open.

Bron: Syntrus Achmea Real Estate & Finance | Vastgoedmarkt.nl

Meer over ZZDP Architecten

 

Reageer op dit artikel