nieuws

Cruquius Kavel 1.1 en Burgerweeshuis winnaars Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2018

Architectuur

Cruquius Kavel 1.1 en Burgerweeshuis winnaars Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2018

Het woningbouwproject Cruquius Kavel 1.1 van Geurst & Schulze Architecten en opdrachtgever Amvest is winnaar geworden van de eenentwintigste Zuiderkerkprijs. De Geurt Brinkgreve Bokaal voor het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed is dit jaar toegekend aan het Burgerweeshuis van opdrachtgever Burgerweeshuis VOF.

Winnaar Zuiderkerkprijs 2018

De winnaars van de Zuiderkerkprijs 2018: Cruquius Kavel 1.1 door Geurst & Schulze Architecten. Opdrachtgever: Amvest

Winnaar van de Zuiderkerkprijs 2018: Cruquius Kavel 1.1

De gemeente Amsterdam kent jaarlijks een prijs toe aan de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. De jury van de Zuiderkerkprijs bestond uit voorzitter Petra Brouwer (UvA), Arnoud Gelauff (Arons en Gelauff architecten) en Vince de Jong (Pakhuis de Zwijger). Uit het juryrapport: “Torenhoog wooncomfort, maniakale passie en vakmanschap tot in ieder detail kenmerken Cruquius Kavel 1.1. van uitstekende materiaaltoepassingen en prachtige positionering tot aan strakke plattegronden en een perfecte aansluiting op de omgeving. De jury is ervan overtuigd dat over twintig jaar iedereen in dit gebouw, op deze plek nog steeds helemaal fantastisch woont.”

BPD Burgerweeshuis Amsterdam - Renovatie Wessel de Jonge, Interieur Ex Interiors

Aldo van Eijck, Burgerweeshuis, Amsterdam, 2018, Wessel de Jonge Architecten. Beeld: Jannes Linders

Winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018: Burgerweeshuis door Wessel de Jonge architecten. Opdrachtgever: Burgerweeshuis VOF

De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. De jury bestond dit jaar uit voorzitter Jan Peter Wingender (Office Winhov), Marjolein Cazemier (Ymere) en Joosje van Geest (architectuurhistoricus).
Uit het juryrapport: “Dit wereldberoemde gebouw van Aldo van Eyck, misschien wel onze beste naoorlogse architect van de vorige eeuw, heeft eindelijk een nieuwe bestemming gevonden. Als eerste voorbeeld van het structuralisme is het in 2014 Rijksmonument geworden.
In deze omgeving kan alleen de allerbeste kwaliteit worden nagestreefd. Het gebouw wordt weer als één geheel ervaren en straalt een rustgevende en tijdloze sfeer uit. Met deze restauratie en herbestemming lijkt een einde te komen aan een spannende en soms ook bedreigende reis die het gebouw heeft afgelegd. Een uitzonderlijke renovatie en herbestemming maken het Burgerweeshuis tot de absolute winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2018!”

De juryrapporten en de documentatie van alle het afgelopen jaar in Amsterdam opgeleverde gebouwen zijn terug te vinden in de publicatie Gebouwd in Amsterdam, Projectenboek 2017-2018 of op de website . Daar vindt u ook een link naar de film die is gemaakt over dertig jaar projectdocumentatie.

Bekijk de genomineerden

Reageer op dit artikel