nieuws

Annemiek Rijckenberg neemt afscheid van Architectenregister

Architectuur

Annemiek Rijckenberg neemt afscheid van Architectenregister
Annemiek Rijckenberg

Na zeven jaar neemt Annemiek Rijckenberg donderdag afscheid als bestuursvoorzitter van het Architectenregister. Harm Tilman sprak met haar over de lichtheid die de regelgeving in Nederland kenmerkt en de versnippering van het vakgebied.

Toen Annemiek Rijckenberg zeven jaar geleden aantrad als bestuursvoorzitter van het Architectenregister was dit bestuursorgaan net belast  met de uitvoering van de Wet op de Architectentitel (WAT). Nu neemt ze met veel optimisme afscheid van het register.

Harm Tilman interviewde haar over de invoering van de de beroepservaringsperiode, de professionele jaloezie onder architecten en de toekomst van het Architectenregister.

Ontwikkeling van regelingen

Wat heeft het register in de afgelopen zeven jaar bereikt?

“In het begin hebben we veel energie gestopt in het ontwikkelen van de regelingen, zoals de beroepservaring en de erkenning voor opleidingen. De beroepservaring kende door de crisis een lange aanloop. Ook bestond enige tijd onduidelijkheid over de voorlopers van de beroepservaring, eerst Het Experiment, daarna De Beroepservaring en toen de stichting PEP. Veel afgestudeerden waren op een gegeven moment het spoor bijster.”

Is dat  goed gekomen?

“Op dit moment is er groot enthousiasme voor de beroepservaring, en volop vraag naar zowel de PEP, als de zelfstandige route. Als je afstudeert mag je je niet meteen architect noemen, maar tijdens de opleiding dringt dat onvoldoende door, dus er wordt veel voorlichting gegeven.

Ondraaglijke lichtheid

Ik houd haar voor dat dit laatste wellicht ook komt door het feit dat titelbescherming in Nederland zwak is. Rijckenberg veert op. Ze spreekt over de ondraaglijke lichtheid die de regelgeving in Nederland kenmerkt.

“We hebben weliswaar een register maar geen sancties op het gedrag van de geregistreerde ontwerpers en er is onvoldoende bescherming van consumenten.”

Lees hier het volledige interview

Reageer op dit artikel