nieuws

Vernieuwd Anne Frank Huis geopend

Architectuur

Vernieuwd Anne Frank Huis geopend
©Anne Frank House / Photographer: Cris Toala Olivares).

Na twee jaar werkzaamheden opent vandaag het vernieuwde Anne Frank Huis in Amsterdam. “De in- en uitgang zijn omgedraaid”, zegt zakelijk directeur Garance Reus. “Je komt niet meer via de Prinsengracht binnen, maar via de Westermarkt.”

Het museum heeft de afgelopen twee jaar een vernieuwing ondergaan. De make-over, die 11,5 miljoen euro heeft gekost, was nodig omdat jonge bezoekers het verhaal van de jodenvervolging en de vernietigingskampen niet meer goed kennen. “Zelfs hun grootouders zijn van na de oorlog”, zegt algemeen directeur Ronald Leopold.

Het tentoonstellingsconcept is tot stand gekomen in samenwerking met Dagmar en Georg von Wilcken en Wim de Bell. Zij zijn ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwe opstelling. Het lichtontwerp was in handen van Hans Wolff & Partners. Bruns BV was als integraal producent verantwoordelijk voor de herinrichting van het museum. Bierman Henket Architecten tekende voor het ontwerp van de bouwkundige vernieuwing met een nieuw entreegebied, meer ruimte voor educatieve programma’s en extra bezoekersfaciliteiten. Salverda Bouw BV voerde het uit. Bekijk het project op de website

Achterhuis

Aan het Achterhuis, waar de jonge joodse Anne aan haar beroemd geworden dagboek begon, is weinig veranderd, legt Leopold uit. Maar de opzet van het museum is veranderd. De looproute is chronologisch gemaakt, er wordt meer uitgelegd en – waar het museum aanvankelijk huiverig voor was – er is een audiotour ingevoerd. “Daarmee geven we een toelichting zonder de leegte aan te tasten”, zegt Leopold. Hij doelt op het ontbreken van meubels in het pand. Die waren geroofd na het wegvoeren van de onderduikers. Na zijn terugkeer in Nederland was het de wens van vader Otto Frank dat de kamers leeg zouden blijven. ,,De leegte geeft aan dat Anne er niet meer is. Maar ook dat Amsterdam een leegte in zich draagt; de stad heeft 70.000 van zijn inwoners verloren.”

Ook de dagboekzaal is vernieuwd en herbergt een onzichtbare hoeveelheid techniek ter bescherming van Anne’s manuscript. Het ligt tentoongesteld in een dubbelwandige vitrine, in een geklimatiseerde en trillingsvrij gemaakte ruimte.

Tijdens de verbouwing bleef het museum open en werden bezoekers soms tijdelijk om ruimtes heen geleid waar werd gewerkt. ,,Het was lastig om open te blijven, zowel voor publiek als medewerkers, maar we zijn trots en opgelucht dat het is gelukt”, aldus Reus-Deelder. De beruchte lange rijen voor het Anne Frank Huis horen ook tot het verleden, dankzij een systeem van kaartjes met een tijdslot die alleen online kunnen worden gekocht. Per kwartier kunnen zo tachtig à negentig bezoekers naar binnen.

Het museum trekt ruim 1,2 miljoen bezoekers per jaar. De nieuwe verplichte garderobe in de entreehal zorgt dat ze niet meer met hun tassen en natte jassen door de smalle gangen en trappen van het museum kunnen.

Bron: NOS/ANP.nl

Bekijk meer projecten van BiermanHenket architecten

 

 

Reageer op dit artikel