nieuws

Uitreiking Hans Vredeman de Vries-Prijs

Architectuur

Uitreiking Hans Vredeman de Vries-Prijs

Op 17 November wordt de Vredeman de Vries-Prijs voor Architectuur 2018 uitgereikt. Deze tweejaarlijkse prijs is uitgeschreven door de provincie Fryslân. Vijf bijzondere projecten zijn voor de prijs genomineerd.

De prijs beoogt de architectuur in Friesland een kwaliteitsimpuls te geven en de belangstelling voor architectuur bij een breed publiek te vergroten. De prijs wordt niet alleen aan de architect van het winnende ontwerp toegekend, maar ook aan de opdrachtgever. De uitschrijver van de prijs wil hiermee laten zien dat goede architectuur tot stand komt dankzij architect en opdrachtgever.

NRJ Architectuur – Poort Nachttuin

NJR architectuur ontwierp het poortgebouw voor een nachttuin in Wier. Het gebied rond Wier kende een rijke traditie van amateurastronomie, het vlakke landschap was ideaal om onbelemmerd de hemel te bestuderen. Het idee voor een nachttuin ontstond omdat door toenemende lichtvervuiling het bestuderen van sterren, maar ook van nachtdieren en nachtbloeiers steeds moeilijker wordt.

Het ontwerp van dit poortgebouw is geïnspireerd op de historische toegangspoorten van Friese landhuizen. In de daken van die toegangspoorten bevonden zich vaak duiventillen. In het ontwerp van NJR architectuur zijn deze vervangen door vleermuiskasten, toegankelijk via de sleuven in de vloer.

De opdrachtgever van het poortgebouw is Landschapsbeheer Fryslân.

Dorenbos Architekten – Woning en atelier

Woning en atelier Bartlehiem door Dorenbos Architekten

Dorenbos Architekten ontwierp een woning met groot atelier. Het gebouw leest dankzij de grote ramen en centrale vide met trap als één  ruimte. Het ontwerp is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen architect en opdrachtgever. De opdrachtgever zelf ontwierp het badkamer- en het keukenmeubel, welke als losse elementen in de ruimte zijn geplaatst. Het gebouwvorm en de gebruikte materialen geven de woning een industriële karakter, als van een loods in het Friese landschap.

De opdrachtgever voor de woning is de familie Van Wengerden.

Hier vind je meer afbeeldingen van dit project.

Blokhuispoort TWA Architecten – Blokhuispoort

Beeld Gerard van Beek

De Blokhuispoort is de voormalige gevangenis van Leeuwarden. Het gebouw was altijd gesloten element in de stad. Dankzij de herbestemming is het complex getransformeerd tot een open en toegankelijk ontmoetingsplek.

De opdrachtgever van het ontwerp voor de Blokhuispoort is BOEI Amersfoort.

Lees hier meer over de Blokhuispoort van TWA Architecten.

Studio Nauta – Huis aan het meer

Woning door Studio Nauta

Het door Studio Nauta ontworpen gebouw bestaat uit een woning met een gastenverblijf. De twee functies zijn ondergebracht in twee volumes, die gedraaid ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn. De kozijnen omlijsten verschillende vergezichten. De gevels zijn bekleed met zwart larikshout en de daken met zink.

De opdrachtgever van het Huis aan het Meer zijn Jeroen en Louisetta Nauta.

Onix NL – Museumwerkplaats Houtstad

beeld Peter de Kan

Onix NL ontwierp een museumwerkplaats op een werf naast de houtzaagmolen in IJlst. Het gebint was een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp. De constructie is zichtbaar en expressief. Het uitzicht is zo geënsceneerd dat door de gebinten de houtzaagmolen in zijn industriële context te zien is.

De opdrachtgever van het museum en de werkplaats Houtstad is Stichting Museum en Werkplaats Houtstad.

Lees hier meer over die museumwerkplaats van Onix NL.

Hans Vredeman de Vries prijs

De winnaar  ontvangt op 17 november een bedrag van 5000 euro. De prijs is voor zowel de ontwerper als de opdrachtgever. Er waren dit jaar veertig inzendingen.

De prijs is vernoemd naar Hans Vredeman de Vries. Deze architect, planoloog, tekenaar en kunstenaar werd in 1527 in Leeuwarden geboren. Daarnaast staat hij bekend als de grondlegger van de Antwerpse Renaissancestijl. Hij is in 1607 overleden in Antwerpen.

Andere projecten van de genomineerden

Reageer op dit artikel