nieuws

Tuinhuis Almere door Korthtielens winnaar Architectuurprijs Almere 2018

Architectuur

Tuinhuis Almere door Korthtielens winnaar Architectuurprijs Almere 2018
Tuinhuis Almere noord west gevel. Beeld: Stefan Müller

Tuinhuis Almere in de wijk De Wierden is de winnaar van de Architectuurprijs Almere 2018. Volgens de jury geeft het ontwerp van Korthtielens ‘een eenvoudig antwoord op actuele maatschappelijke vragen, zowel in Nederland als in de typische New Town Almere.’

Uit het juryrapport: ‘Hoe ga je om met stedebouwkundige verdichting of nieuwbouw in het monumentale groenblauwe raamwerk van de stad? Hoe creëer je een woonomgeving van hoge kwaliteit met een laag budget, voor mensen met een kleine portemonnee uit de omgeving? Hoe geef je een dergelijk project een waardige en betrokken landschappelijke inrichting? En hoe creëer je een achtergrond voor een diverse woongroep die sterk genoeg is om de tand des tijds en het daadwerkelijke gebruik te weerstaan, zonder ten onder te gaan aan gevoelige detaillering?

Tuinhuis Almere geeft met haar robuuste maar zorgvuldige materiaalgebruik, haar praktische maar subtiele uitwerking en detaillering, en haar stedenbouwkundige en landschappelijke inpassing een antwoord op al deze vragen. De architectuur is ondergeschikt aan, maar aanwezig in de effectieve plattegronden en belangrijke buitenruimte.’

Tuinhuis Almere door Korthtielens architecten . Beeld: Stefan Muller

Eervolle vermelding

Een eervolle vermelding was er voor het project Bosveld van bureau SLA- Zakenmaker. Een succesvol woonconcept voor een aantal groepen bewoners van het ‘experiment op de ruimtelijke ordening’ Oosterwold, de wijk waar je letterlijk alles zelf moet doen. Het project biedt een nog net architectonisch podium voor de fanatieke zelfbouwer. Het is een succesvolle drager van het maatschappelijke vraagstuk dat woningbouw heet. Bekijk het project hier

Oosterwold Bureau SLA. Beeld Filip Dujardin

Bosveld van bureau SLA- Zakenmaker. Beeld: Filip Dujardin

De vakjury bestond uit Anne Luijten, Frits van Dongen, Titia Frieling, René van Zuuk, Samir Bantal en voorzitter Bas ten Brinke.

De winnaar van de Kinderjury is Sixth Avenue in het Cascadepark van architectuurbureau Sluijmer en Van Leeuwen. De tien genomineerde ontwerpen worden tot 21 december 2018 in KAF Almere tentoongesteld.

Almere groeit op dit moment door naar een stad met 350.000 inwoners. Dit leidt tot spectaculaire bouwprojecten, maar minstens zo belangrijk is de revitalisering van de eerste buurten die al in de vorige eeuw zijn gebouwd. In De Wierden realiseerde Korth Tielens Architecten een tuinhuis dat zich onderscheidt door een centrale, architectonische hal, maar evenzeer door omlopende groene balkons die bewoners uitzicht bieden op de collectieve tuin en de omringende natuur. In de septembereditie van de Architect sprak Harm Tilman met de architecten

 

Foto's

Reageer op dit artikel