nieuws

Tentoonstelling ‘Maaskant getekend’

Architectuur

Tentoonstelling ‘Maaskant getekend’
R.A.C. Hofdijk 651 – Nazif Lopulissa

Ter ere van het 40-jarig bestaan van de Maaskantprijs nodigden Stadsarchief Rotterdam en CBK Rotterdam tien Rotterdamse kunstenaars uit om hun impressie te geven van één van de vele gebouwen van Maaskant die de stad rijk is. Met deze opdracht willen het Stadsarchief en CBK Rotterdam een oude traditie van stadstekenaars nieuw leven in blazen.

Tot eind jaren ’80 gaf Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars om de veranderingen in de stad vast te leggen. In de eerste decennia van de Rotterdamse wederopbouw hielden veel kunstenaars zich al bezig met het vastleggen van de veranderingen in de stad. Rotterdam was wat dat betreft de ideale inspiratiebron. De tien tekeningen zijn vanaf 16 november te zien in de tentoonstelling ‘Maaskant getekend’ in de Kunsthal. Daarna worden ze opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

Rotterdamse kunstenaars

Georg Bohle, Ronald Cornelissen, Inge Aanstoot, Nazif Lopulissa (openingsbeeld), Pim Palsgraaf, Sandro Setola, Sandim Mendes, Marcha van den Hurk, Marcel Swint en Eveline Visser tekenden verschillende Maaskant-gebouwen. Naast de herkenbaarheid van het gebouw moest de tekening ook ruimte geven aan de eigen artistieke interpretatie van de kunstenaars.

Maaskant getekend Eline Visser Euromast

Eveline Visser, Maaskant in de wolken, 2018

Verschillende perspectieven

Het resultaat is een serie van tien tekeningen waarin de kunstenaars vanuit hun eigen stijl en persoonlijke ervaring of herinnering het gebouw hebben weergegeven. Zo ziet Georg Bohle het Groothandelsgebouw als een plek waar de handelaren in zwarte pakken als bezige bijen het gebouw bestormen. Eveline Visser legde de Euromast vast, volgens haar een droomproject van de architect zelf. Ze gaf haar tekening dan ook de titel Maaskant in de wolken. Zij verbeeldt het kraaiennest als een spaceshuttle te midden van wolken, als uiting van de American Dream in de jaren ’60. Marcha van den Hurk tekende het Hilton Hotel als een herhaling van architectonische structuren. De 10 tekeningen zijn worden na de tentoonstelling ze opgenomen in de collectie van het Stadsarchief Rotterdam.

‘Maaskant getekend’ 16 november – 2 december, Kunsthal Rotterdam.

Hugh Maaskant leverde een belangrijke bijdrage aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Hij ontwierp onder andere het Groothandelsgebouw, het Hilton hotel, de Euromast, de flatgebouwen aan de Lijnbaan en – zijn laatste grote schepping – het Adriaan Volkerhuis aan de Maasboulevard. Maaskant had groot respect voor diegenen die in staat waren hun kennis van en liefde voor de bouwkunst over te dragen en te propageren. Om deze soort activiteiten te belonen, richtte hij in 1976 de Stichting Rotterdam-Maaskant op.

 

Reageer op dit artikel