nieuws

Start bouw Radio Tower & Hotel in New York door MVRDV

Architectuur

Start bouw Radio Tower & Hotel in New York door MVRDV
Radio Tower & Hotel in New York, beeld MVRDV

Op 2420 Amsterdam Avenue is de bouw gestart van MVRDV’s eerste grote project in New York, Radio Tower & Hotel. De multifunctionele toren telt 22 verdiepingen en heeft een oppervlakte van 21.800 vierkante meter. Het gebouw combineert hotel, winkels en kantoren en is met zijn felgekleurde, gestapelde blokken een reflectie van het diverse Washington Heights, en moet zorgen voor een revitalisatie van de buurt.’ De verwachte oplevering is in 2021.

“Radio Tower & Hotel bevindt zich op het smalste deel van Manhattan Island, tussen de Hudson en de East River, en is een kleurrijk gebouw dat zal bijdragen aan een nog levendigere wijk,” zegt Winy Maas, architect, stedenbouwkundige en mede-oprichter van MVRDV.

“Het gebouw vormt een verticale buurt van blokken met dezelfde afmetingen als de bestaande omliggende gebouwen. Tegelijk is er een scherp contrast met de gewone introverte architectuur van bouwprojecten die in de wijk worden gerealiseerd. Radio Tower & Hotel moet een uitnodigend baken zijn voor iedereen die Manhattan binnen komt.”

Radio Tower & Hotel in New York, beeld MVRDV

beeld MVRDV

Stapeling van elementen

In Washington Heights zijn smalle bouwblokken de norm. MVRDV heeft ervoor gekozen om kleurrijke bouwblokken op dusdanige wijze te stapelen dat asymmetrische hoogbouw met dakterrassen en openingen ontstaan. Alle elementen in de 22 verdiepingen tellende toren zijn ontworpen als individuele gebouwen met een omvang die gelijk is aan de gebouwen er direct omheen.

Elk element heeft zijn eigen kleur, unieke ramen en oriëntatie, zodat hotel, winkels en horeca duidelijk herkenbaar zijn van buitenaf. Hiermee wordt voldaan aan de vraag van de opdrachtgever naar duidelijk onderscheiden ruimtes voor de verschillende functies, terwijl het ontwerp tegelijk de karakteristieke bouwvorm van Washington Heights reflecteert.

Hotel

De functies op de begane grond zijn verbonden met de winkels van 181ste straat en Amsterdam Avenue, en zorgen zo voor een levendige staat. De hotel-entree komt uit op een binnentuin. Deze zal toegankelijk zijn voor bewoners en bezoekers en in de tuin bevindt zich ook een koffiebar.

Het hotel in het MVRDV-gebouw zal een belangrijke bestemming zijn voor congresgangers en bezoekers van conferenties georganiseerd door de nabijgelegen Yeshiva University en het New York-Presbyterian Hospital. Daarnaast komt er een evenementenruimte. in de ‘blauwe box’ van het gebouw, voor feesten en bruiloften. Het dakterras biedt spectaculair uitzicht over Washington Heights en Manhattan.

Radio Tower & Hotel in New York, beeld MVRDV

beeld MVRDV

Team

Radio Tower & Hotel is ontworpen voor vastgoedontwikkelaar Youngwoo & Associates. Bij de realisatie van het project werkt MVRDV nauw samen met uitvoerend architect Stonehill & Taylor en een team van experts onder wie Workshop APD (interieur), Cosentini Associates (installaties), GACE (adviseurs constructie), CANY Technical Services (geveltechniek) en Filament Hospitality (hotelmanagement). Radio Tower & Hotel is naar verwachting gereed in 2021.

Foto's

Reageer op dit artikel