nieuws

Sportcentrum Europapark te Groningen opent haar deuren

Architectuur

Sportcentrum Europapark te Groningen opent haar deuren
Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Op woensdag 14 november is in Groningen het sportcentrum Europapark geopend. Het complex is ontworpen door VenhoevenCS. Het sportcomplex is energieneutraal en aardbevingsbestendig, hiermee wil VenhoevenCS bijdragen aan de duurzame ambities van de stad Groningen.

Het Sportcentrum Europapark is gelegen vlakbij station Groningen Europapark, aan de rand van het Helperpark. Het nieuwe sport complex is brengt een belangrijke bijdrage aan de levendigheid in het nieuwe stedelijke gebied Europapark. Naast diverse sportfaciliteiten bevinden zich in het complex onderwijsvoorzieningen voor het Noordpoort college.

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Beeld Ossip van Duivenbode

Rondom het gebouw bevindt zich een park met hoogteverschillen, op de terrassen is plek voor sport-en spelgelegenheden. De sportfaciliteiten in en rondom het complex zijn een aanvulling op het aanbod in het Helperpark. De gevels van de dansruimte kunnen volledig worden opgevouwen, zodat deze samen met de buitenruimte een informeel theater vormen

Sportcentrum Europapark, Groningen - VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Sportcentrum Europapark, Groningen – VenhoevenCS. Beeld Ossip van Duivenbode

Met het sportcomplex wil VenhoevenCS bijdragen aan de ambitie  van de stad Groningen in 2025 energieneutraal te zijn. Het architectenbureau heeft daarom ingezet op een significante CO2-reductie. Piekgebruik van energie wordt vereffend met in de zomer opgespaarde overschotten. Dit is mogelijk door de koppeling op warmtestad Europapark.

Meer over het project

Europapark

Europapark is een een nieuwe wijk ter grote van  43 hectare aan de zuidoostkant van Groningen. In vier deelgebieden biedt het Europapark mogelijkheden voor wonen, werken, sport en ontspanning. De Architect publiceerde eerder over projecten in Europapark:

Reageer op dit artikel