nieuws

Noord/Zuidlijn in Amsterdam door Benthem Crouwel Architects wint ARC18 Architectuur Award

Architectuur

De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is de winnaar van de ARC18 Architectuur Award. De jury, onder leiding van Ellen van Loon (OMA), is onder de indruk van de sober- en doelmatigheid waarmee Benthem Crouwel Architecten de stations van de nieuwe metrolijn heeft ontworpen. Door de grote schaal is het indrukwekkende project van grote betekenis voor de architectuur en de stad.

Het ontwerp van Benthem Crouwel Architects voor de nieuwe metrolijn van tien kilometer lengte is tot stand gekomen na ruim twintig jaar aan ontwerpen, overleggen, boren en bouwen. De jury heeft veel waardering voor de manier waarop de architecten in deze lange periode aan het project hebben gewerkt. Dat heeft uiteindelijk geleid tot een metro die optimaal is ingepast in de stad.

 

Station De Pijp: Jannes Linders

Benthem Crouwel Architects is erin geslaagd de complexe opgave terug te brengen tot een schijnbaar eenvoudige en prettige ruimte waarin iedere overbodige opsmuk of decoratie ontbreekt. Ook is de jury onder de indruk van de ingenieuze en eigentijdse detaillering en de generositeit van stijgpunten en liften. De jury vindt het uitermate knap dat je in geen van de stations het gevoel hebt dat je diep de grond ingaat.

Station De Pijp: Jannes Linders

ARC18 Architectuur Award

De ARC18 Architectuur Award wordt toegekend aan recent gerealiseerde projecten die hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op innovatieve wijze combineren met een verrassende architectuur. De jury heeft gezocht naar een architectuur die voor gewone gebruikers is gemaakt, waarvan de functionaliteit treffend is en die een les in pure esthetiek geeft. Een architectuur die leert kijken, je uitdaagt en waarvan je van lieverlee gaat houden, hoe controversieel ze in eerste instantie ook leek te zijn.

Het is geworden zoals bedacht. Lang aan gewerkt, maar gemakkelijk uit te houden als je in Amsterdam woont

Uit 171 inzendingen selecteerde de jury drie nominaties: Noord/Zuidlijn Amsterdam, Camp’s Oudenaarde (B) en Huis van Lorreinen in Mechelen (B) door respectievelijk Benthem Crouwel Architects, Dhooge & Meganck Architectuur en dmvA architecten. De jury heeft veel waardering voor de manier waarop de drie zeer verschillende projecten reageren op de context. Na het bezoek aan de drie projecten wijst de jury unaniem de Noord/Zuidlijn Amsterdam door Benthem Crouwel Architects aan als winnaar van de ARC18 Architectuur Award.

Jury

De jury van de ARC18 Architectuur Award bestaat uit voorzitter Ellen van Loon (OMA), Mariet Schoenmakers (stedebouwkundige), Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut), Dirk Peters (Barcode Architects), Paul van Bergen (DGMR) en secretaris Harm Tilman (de Architect).

ARC18 Awards

De ARC18 Meubel Award maakt deelt uit van de ARC18 Awards, de enige ontwerpprijs in Nederland van stoel tot stad. Deze prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC18 Jong Talent Award en de ARC18 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC18 Architectuur Award is een initiatief van Tarkett en de Architect

Bekijk de genomineerde projecten

 

Reageer op dit artikel