nieuws

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2018

Architectuur

Nominaties Zuiderkerkprijs en Geurt Brinkgreve Bokaal 2018
De Amstel Tower door Powerhouse Company is genomineerd voor de Ziuiderkerkprijs. Beeld: Jeroen Musch

De jury’s van de Zuiderkerkprijs en de Geurt Brinkgreve Bokaal hebben de drie nominaties bekend gemaakt voor de respectievelijke prijzen. De Zuiderkerkprijs gaat naar de architect en opdrachtgever van het beste woningbouwproject. De Geurt Brinkgreve Bokaal gaat naar de opdrachtgever van het beste herontwikkelings- of renovatieproject van erfgoed. Op 13 december worden de winnaars bekend gemaakt.

Nominaties Zuiderkerkprijs

De jury heeft uit tien voorgeselecteerde projecten de volgende drie projecten genomineerd (in alfabetische volgorde):

Amstel Tower
Adres: Julianaplein 6-30
Opdrachtgever: Provast
Architect: Powerhouse Company

Cruquius Kavel 1.1
Adres: Bottelarijstraat 291-363 e.v.
Opdrachtgever: Amvest
Architect: Geurst & Schulze Architecten

De Roze Hallen
Adres: Bilderdijkkade 50E Opdrachtgever: Coöperatieve Vereniging De Roze Hallen
Architect: De Werff Architectuur, Joke Vos Architecten

Jurering Zuiderkerkprijs
De jury van de Zuiderkerkprijs bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van architectuur en stedelijke ontwikkeling. Dit jaar bestaat de jury uit: Petra Brouwer (voorzitter), universitair docent architectuurgeschiedenis UvA, Arnoud Gelauff, architect van het winnende project van vorig jaar Wiener & Co en Vince de Jong, programmamaker Gebiedsontwikkeling in Pakhuis de Zwijger.

De algemene criteria die gelden bij de beoordeling van de projecten, zijn: architectuur, stedenbouw, materialisatie, programma en duurzaamheid. De jury wordt daarnaast uitgenodigd zelf een accent te leggen op de aspecten die zij belangrijk acht voor woningbouw in Amsterdam. De prijs is een ieder jaar speciaal vervaardigd kunstwerk voor zowel opdrachtgever als architect van het winnende project. Dit jaar is het een werk van beeldend kunstenaar Elke Lutgerink. De prijs wordt dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt

Nominaties Geurt Brinkgreve Bokaal

De jury heeft uit negen voorgeselecteerde projecten de volgende drie projecten genomineerd (in alfabetische volgorde):

Interieur Ex Interiors, Renovatie Wessel de Jonge architecten

Interieur Ex Interiors, Renovatie Wessel de Jonge architecten

Burgerweeshuis
Adres: IJsbaanpad 1-5
Opdrachtgever: Burgerweeshuis VOF
Architect: Wessel de Jonge architecten

Rivierstaete
Adres: Trompenburgstraat 2
Opdrachtgever: Vastint Netherlands
Architect: MVSA Architects

Soho House Amsterdam
Adres: Spuistraat 210
Opdrachtgever: Aedes Real Estate
Architect: Kentie & Partners Architekten

Jurering Geurt Brinkgreve Bokaal
De jury van de Geurt Brinkgreve Bokaal bestaat uit een jaarlijks wisselend team van drie externe deskundigen op het gebied van herontwikkeling en/of restauratie van erfgoed. Dit jaar bestaat de jury uit: Jan Peter Wingender (voorzitter), architect, medeoprichter en partner van Office Winhov en de prijswinnaar Geurt Brinkgreve Bokaal 2016 met W Bank, Marjolein Cazemier, regiomanager
Amsterdam bij Ymere en tot 2017 procesmanager Stedelijke Vernieuwing bij het project Van der Pekbuurt, de winnaar van de Geurt Brinkgreve Bokaal 2017 en Joosje van Geest, architectuurhistoricus en zelfstandig onderzoeker en publicist op het gebied van architectuur,
stedenbouw en erfgoed .

De algemene criteria die gelden bij de beoordeling van de projecten, zijn: creativiteit van de transformatie, behoud van erfgoedwaarden van het gebouw, samenwerking met de gebruiker en buurt en duurzaamheid. Bovendien moet de ingreep aan het (woon)gebouw een meerwaarde betekenen voor de ruimtelijke kwaliteit en een impuls geven aan leefbaarheid van de buurt. De prijs vestigt de aandacht op een gebouw, dat door een kwalitatief hoogwaardige ingreep een tweede leven krijgt en zo wordt teruggegeven aan de stad en de buurt.

Daarnaast moeten projecten passen bij het gedachtengoed van Geurt Brinkgreve. Hij streed voor behoud en herstel van de Amsterdamse binnenstad en zette zich in voor ernstig bedreigd erfgoed. De prijs is een wisselbokaal en wordt uitgereikt aan de opdrachtgever van het winnende project.

De prijsuitreiking wordt samen met Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad georganiseerd. Dit jaar wordt de bokaal voor de 13e keer uitgereikt op 13 december in Amsterdam.

Meer over deze architecten

 

 

 

 

Reageer op dit artikel