nieuws

Mercado en luxe appartementen voor Groningse binnenstad

Architectuur

Mercado en luxe appartementen voor Groningse binnenstad
Beeld: De Zwarte Hond/Loer architecten

De binnenstad van Groningen krijgt achter de Grote Markt, de Mercado, een monumentale overdekte markthal. In het ontwerp van architectencombinatie De Zwarte Hond en Loer Architecten komen boven de markthal luxe appartementen met elk een eigen groen dakterras en uitzicht over de stad. Ontwikkelaars van de nieuwbouw zijn MWPO en Beauvast.

Toelichting: De Zwarte Hond/Loer architecten

De overdekte markthal, is geïnspireerd op de mercado’s zoals die in Madrid en andere Spaanse steden te vinden zijn. Een plek in de stad waar ambachtelijke, lokale producten worden verkocht en horecazaken zorgen voor drank en spijs. De dubbelhoge ruimte met monumentale kolommen heeft een tijdloze uitstraling. Door grote raampartijen wordt de Mercado met het omliggende gebied verbonden.

Beeld: De Zwarte Hond/Loer Architecten

De kolommen bepalen zowel aan de binnen-, als aan de buitenzijde het karakter van het gebouw. Ze geven de grote glazen plint kleinere “etalages”, passend bij de stedelijke maat van de monumentale pandjes die in de Rode Weeshuisstraat te vinden zijn.

In het gebouw zijn achtendertig woningen uit het hogere koopsegment gehuisvest; moderne lofts, ruime appartementen en luxe penthouses. De luchtige, getrapte vorm sluit aan bij de omliggende bouwhoogtes en brengt zonlicht op het nieuwe plein, tot diep in de straat. Ook zorgt deze vorm ervoor dat alle top appartementen een zonovergoten groen dakterras kunnen hebben. De andere appartementen hebben loggia’s en balkons.

Beeld: De Zwarte Hond/Loer architecten

Het nieuwe gebouwvolume is smaller dan het huidige Vendorama blok waarin de Aldi is gevestigd. Hierdoor ontstaat het nieuwe Stalplein waar het in de zomer goed toeven is, in de luwte van de drukke binnenstad.

Beeld: De Zwarte Hond/Loer architecten

Meer over de Zwarte Hond

 

Reageer op dit artikel