nieuws

Kunstuur van avrotros op bezoek in China

Architectuur

Kunstuur van avrotros op bezoek in  China

Kunstuur van de avrotros richt zich in een reeks uitzendingen op het oosten te richten. Daarvoor gingen de programmamakers met onder meer Lucas de Man op culturele ontdekkingsreis in het land van de grote getallen. Onder het waakzame oog van Liyang, die vanuit de Chinese staatstelevisie is iedere beweging nauwlettend in de gaten hield, reisden de makers van Shanghai naar Beijing. In beide steden verrijst iedere week wel een nieuw museum dat veelal in handen is van een particuliere verzamelaar.

 

Deel 1, China als kunstnatie (inmiddels uitgezonden. Volg de link voor de herhaling.) Gaat over hedendaagse Chinese kunstenaars die ook nu nog putten uit hun rijke verleden. In deze aflevering leert Lucas dan ook de beginselen van kalligrafie. Ook ontmoet hij Uli Sigg, de grootste verzamelaar can Chinese hedendaagse kunst wereldwijd. Hij ziet, net als fervente verzamelaars Henk en Victoria de Heus, de laatste jaren een enorme ontwikkeling in het land en de Chinese kunstwereld. Tegenwoordig trekken ook veel beroemde Westerse kunstenaars naar China.

Kunstuur in China #2 Staatsmusea, privemusea en alles daartussen in. Links Lucas de Man in gesprek met de directeur van de Bibliotheek in Tianjin, een ontwerp van MVRDV

Kunstuur in China #2 Staatsmusea, privémusea en alles daartussen in. Links Lucas de Man in gesprek met de directeur van de Bibliotheek in Tianjin, een ontwerp van MVRDV

Deel 2 over Staatsmusea, privémusea en alles daartussen in. (Inmiddels uitgezonden  terug te zien via uitzending gemist. Ook wordt de aflevering herhaald op op 12, 14, 16 en 17 november. In deze aflevering bekijkt Lucas de Man onder meer de ontwerpen van de Nederlandse bureaus die in China werkzaam zijn, waaronder het gebouw van Rem Koolhaas (OMA) voor de Chinese staatstelevisie en het Rotterdamse architectenbureau MRVDV met de  bibliotheek in de stad Tianjin. In Shenzhen zwaait Nederlander Ole Bouman als kersverse directeur de scepter bij de Design Society, dit revolutionaire gebouw moet gaan fungeren als museum en meet up tegelijkertijd. De wisseltentoonstelling is in dit museum ingericht door architectenbureau MVRDV

MVRDV_Bibliotheek_Tianjin_China

De Tianjin Binhai Library. Beeld ©MVRDV

Deel 3, uitzending 18 november, gaat over de imitatie. Daarvoor gaat Lucas de Man naar ‘painter street’ in Shanghai waar aan de lopende band kunstwerken worden nagemaakt. Zo ook van wereldster Zhang Xiaogang die Lucas in zijn riante woning en atelier ontvangt. Zhang is verbaast dat hij zo slecht gekopieerd wordt en is verbaasd over de prijs van zo’n kopie. Ook mag Lucas bij hoge uitzondering op bezoek bij kunstenaar Shao Fan. Hij gebruikt nog steeds de techniek van de traditionele kalligrafie voor zijn schilderen van gigantische kozijnen, zijn muzen. Volgens kunstverzamelaar Uli Sigg woont hij in het mooiste huis van Beijing.

Meer informatie over Kunstuur

Gerelateerde artikelen

 

 

 

 

Reageer op dit artikel