nieuws

Jan Nauta wint Abe Bonnema Prijs 2018

Architectuur

Jan Nauta wint Abe Bonnema Prijs 2018

Jan Nauta heeft de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2018 gewonnen en ontvangt daarvoor een bedrag van 20.000 euro. Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, op zaterdag 17 november bekend in de Achmeatoren te Leeuwarden. De jury van de prijs over het ontwerp Huis Aan Meer van Studio Nauta: “Integriteit en het plezier om te bouwen spatten van dit ontwerp af. Het huis aan het meer is een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.”

De jury van de Abe Bonnema prijs stelt dat bijzonder is aan het ontwerp dat het huis de omgeving volstrekt niet domineert en dat het zich vrij bescheiden voegt naar de weidsheid van meer en weilanden. “De woning en het logeergebouw zijn nauwkeurig ten opzichte van elkaar gepositioneerd en staan ongekunsteld op het wuivende gras.

Huis aan het meer, Oudega - Studio Nauta

Huis aan het meer, Oudega – Studio Nauta

Door de hoekverdraaiing en de versmelting van de twee volumes ontstaan beschutte plekken buiten en een intrigerende gemeenschappelijke ruimte binnen. De gevels met relatief grove zwarte planken en grote glasvlakken leveren een prachtig beeld en voegen zich op ontspannen wijze in de omgeving.

Huis aan het meer, Oudega - Studio Nauta

Huis aan het meer, Oudega – Studio Nauta

Typologisch is het ontwerp interessant omdat gangen ontbreken. Vrijwel elk vertrek is direct toegankelijk van buitenaf. Daarmee wordt een bepaalde leefwijze gesuggereerd, waarbij binnen- en buitenruimte in elkaar overvloeien.

Huis aan het meer, Oudega - Studio Nauta

Huis aan het meer, Oudega – Studio Nauta

Grote waardering heeft de jury voor de innovatieve wijze waarop Jan Nauta het bouwsysteem van gelamineerde houten elementen heeft toegepast. Hij heeft de nadelen van dit bouwmateriaal in knappe details weten te omzeilen en alle installaties op een vernuftige wijze in een uiterst consistent ontwerp geïntegreerd. 

Huis aan het meer, Oudega - Studio Nauta

Huis aan het meer, Oudega – Studio Nauta

Het ogenschijnlijk eenvoudige ontwerp heeft door diepgaand begrip van situering, ruimtelijke ontwikkeling, bouwtechniek en materiaalexpressie een uitzonderlijk innovatief karakter. Bijzonder vindt de jury dat Nauta lokaal vakmanschap heeft ingeschakeld bij de uitvoering. Door de bouw van het huis in sociaaleconomische zin in de regio in te bedden toont Nauta maatschappelijke verantwoordelijkheid en krijgt het familiehuis een culturele verankering.’

Vijf genomineerde projecten:

De jury selecteerde vijf gebouwen die in de afgelopen twee jaar (2016-2017) in Nederland zijn opgeleverd. De overige vier genomineerden zijn:

– Thijs van Bijsterveld (Shift architecture-urbanism) voor het Matryoshka House in Rotterdam
– Marieke Kums (STUDIO MAKS) voor de uitbreiding van Park Vijversburg in Tietjerk
– Bart van der Salm (VANDERSALM-aim) voor de Erftransformatie op landgoed ’t Rozendael-’t Nijenhuis, twee woningen + atelier in Wijhe
– Caro van de Venne (Barcode Architects) voor Villa X in Goirle

Lees ook: Nominaties Abe Bonnema Prijs Jonge Architecten 2018 bekend. 

De jury van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2018 staat onder voorzitterschap van Esther Agricola. De andere juryleden zijn Michiel Riedijk, Dick van Wageningen, Eric Frijters, Annelies van der Goot en Saskia Bak.

Over de Abe Bonnema Prijs

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Met de Architectuurprijs (en de Prijs voor Jonge Architecten) wordt het gedachtegoed van de architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. De prijs is bestemd voor de architect van een gebouw dat in de twee jaar voorafgaand aan de prijsuitreiking is opgeleverd in Nederland en dat naar het oordeel van een onafhankelijke, deskundige jury een prestatie is van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, toekomstige generaties inspireert en tot voorbeeld strekt.De Abe Bonnema Architectuurprijs wordt in de oneven jaren uitgereikt. In 2013 was het architectenduo Cruz y Ortiz de eerste winnaar met het Nieuwe Rijksmuseum. Met het Nationaal Militair Museum won Felix Claus Dick van Wageningen Architecten de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015. In 2017 won Michiel Riedijk de prijs met het Stadhuis Deventer.

Lees over de winnaar van vorig jaar:

Foto's

Reageer op dit artikel