nieuws

Gasloos studentencomplex Havenkwartier Deventer

Architectuur

Gasloos studentencomplex Havenkwartier Deventer
Beeld: Te Kiefte architecten

In Deventer is DUWO onlangs begonnen met de bouw van een duurzaam studentencomplex waar geen gas meer aan te pas komt. Het ontwerp is van Te Kiefte Architecten. De bouw wordt uitgevoerd door Plegt-Vos Bouwgroep.

Met het nieuwe studentencomplex is DUWO in Deventer voorbereid op de aanstaande energietransitie die Nederland in 2050 CO2-arm moet maken en waarbij het gebruik van gas wordt ingeruild voor duurzame energie. Zo krijgt de studentenflat een dak met zonnepanelen. De huurders gaan koken op duurzame stroom en ook voor  de verwarming van de binnenruimten en het tapwater wordt geen gas gebruikt. Kamers en gangen worden verwarmd en gekoeld met zogenoemde ‘betonkernactivering’, een speciale vloerverwarming waarbij water met lage temperatuur door leidingen in de betonnen vloeren wordt gepompt. De warmte zelf wordt opgewekt met elektrische warmtepompen. Ook het tapwater wordt opgewekt door warmtepompen en opgeslagen in boilers op de verdiepingen. Voor de verlichting wordt energiezuinige ledverlichting toegepast.

Studentenwoningen Havenkwartier Deventer Te Kiefte Architecten

Beeld: Te Kiefte Architecten

In het zes woonlagen tellende complex komen 132 zelfstandige studio’s van 24m2, twee studettes van 19m2, vijf tweekamerappartementen van 40m2, een common room, een wasserette en een inpandige fietsenstalling. Ondanks alle duurzaamheidsmaatregelen zijn de huurprijzen van de woningen zeer acceptabel voor studenten: ze beginnen bij 300 euro (inclusief servicekosten, tv en internet en minus huurtoeslag vanaf 18 jaar).

Studentenwoningen Havenkwartier Deventer Te Kiefte Architecten

Beeld: Te Kiefte Architecten

Het Havenkwartier is een 100 jaar oud voormalig binnenhavengebied (vlakbij de Saxion Hogeschool) wordt momenteel herontwikkeld. In de oude havengebouwen zitten onder meer creatieve ondernemers en een goedlopende foodcourt en in het hele gebied is veel te doen op het gebied van kunst, cultuur en horeca.

Het studentencomplex in het Havenkwartier wordt naar verwachting rond november-december 2019 opgeleverd.

Lees ook:

 

 

Reageer op dit artikel