nieuws

Conferentie: The Irritant Principle of Renewal: 100 jaar Aldo & Hannie van Eyck

Architectuur

Conferentie: The Irritant Principle of Renewal: 100 jaar Aldo & Hannie van Eyck
Uitsnede, Aldo van Eyck. Pastoor van Ars kerk, Den Haag, 1968-69. Foto © TU Delft.

De vijfde jaarlijkse conferentie van het Jaap Bakema Study Centre is gewijd aan Aldo en Hannie van Eyck. Als eerbetoon aan hun verdiensten en als viering van hun werk, brengt de conferentie academici en professionals uit het architectuurveld samen om de rijke nalatenschap van hun ideeën en aspiraties voor een humanistische architectuur te verkennen.

Aldo en Hannie van Eyck vormden een van de meest bijzondere architectenechtparen in de tweede helft van de twintigste eeuw, niet alleen in Nederland maar ook internationaal. In hun onvermoeibare streven naar vernieuwing van de moderne architectuur zochten zij naar ruimte voor verbeelding waarin de mens centraal staat. De stad, het kind en de kunstenaar waren zowel inspiratiebron als opdrachtgever. Sleutelwerken zijn het Burgerweeshuis, het Sonsbeek beeldenpaviljoen, het Hubertushuis en de meer dan 700 speelplaatsen in Amsterdam. In relatie tot die speelplaatsen sprak Aldo van Eyck ook wel over ‘the irritant principle of renewal’: een speelplaats is als een korrel zand in een oester, die een transformatie en vernieuwing van het sociale weefsel van de stad tot stand brengt.

Aldo van Eyck. Pastoor van Ars kerk, Den Haag, 1968-69. Foto © TU Delft.

Aldo van Eyck. Pastoor van Ars kerk, Den Haag, 1968-69. Foto © TU Delft.

‘The irritant principle of renewal’ is zowel het motto als de uitdaging van de conferentie. Het Jaap Bakema Study Centre heeft academici en professionals gevraagd te reageren op een call for papers, met de expliciete uitnodiging om in te gaan op een aantal thema’s waar de conferentie graag aandacht aan wil besteden.

def_eyck.jpg

Lezingen

Op 28 november zijn er lezingen van onder andere Francis Strauven, Andrej Radman (TU Delft), Lidwine Spoormans (TU Delft), Dirk Somers & Daniel Rosbottom (TU Delft). Aan het eind van de dag geeft Herman Hertzberger de lezing: Learning from van Eyck. Op 29 november keynote lezing van kunstenaar en docent Céline Condorelli. Andere sprekers die dag zijn onder andere: Linda Vlasenrood (International New Town Institute, Rixt Hoekstra (ArtEZ University of the Arts), Janno Martnes (Jaap Bakema Study Centre).

The Irritant Principle of Renewal: 100 jaar Aldo & Hannie van Eyck, 28-30 november 2018,
locatie 28/11 hele dag en 29/11 ochtend:  Faculteit Bouwkunde, TU Delft, Julianalaan 134, 2628 BL Delft
locatie 29/11, middag: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3015 CB Rotterdam
Bekijk het volledige programma in de onderstaande pdf.
Meer informatie

Gerelateerde content

Reageer op dit artikel