nieuws

Bouwstart woontorens Spuikwartier Den Haag

Architectuur

Bouwstart woontorens Spuikwartier Den Haag
Woontorens Spuikwartier Den Haag. Impressie: Sonate|Delta

In Den Haag wordt dit kwartaal gestart met de realisatie van twee woontorens met 456 huurwoningen aan het Spuiplein in Den Haag. Verder blijken de gezichtsbepalende gevelkolommen van het naastgelegen cultuurcomplex niet aan de eisen van Welstand te voldoen. Dit blijkt uit de onlangs gepubliceerde Kwartaalrapportage Spuikwartier Q2 en Q3 2018 van de gemeente.

Woontorens Adagio en Bolero

De torens komen langs de Schedeldoekshaven, pal achter het Onderwijs- en Cultuurcomplex (OCC) . Adagio naar ontwerp van MVSA Architects zal 23.700 m2 bvo woningen en 1.215 m2 vvo commerciële ruimte omvatten. Het gaat om 268 woningen met twee, drie en vier kamers en twee horeca-units. Bolero naar ontwerp van Klunder Architecten krijgt 18.210 m2 bvo woningen en 285 m2 vvo commerciële ruimte. Het gaat om 188 woningen en twee commerciële units. Op de plek waar nu nog het Nederlands Dans Theater zit, realiseert Sonate later nog een derde woontoren.

Woontorens Spuikwartier Den Haag. Impressie: Sonate|Delta

Gevelkolommen OCC

Uit de kwartaalrapportage blijkt verder dat ontwikkelcombinatie Cadanz weer tegen een probleem met het OCC is aangelopen. Cadanz bestaat uit VolkerWessels-bedrijven Boele & van Eesteren en Visser & Smit Bouw. De gezichtsbepalende gevelkolommen die al gemaakt zijn, voldoen niet aan de eisen van Welstand, zo blijkt. Eind augustus 2018 zijn de eerste gevelkolommen van het cultuurcomplex geplaatst, schrijft verantwoordelijk wethouder in de rapportage.

OCC Den Haag

OCC Den Haag

‘Deze kolommen zijn op detailniveau enigszins anders dan op de tekeningen die eerder met de welstandscommissie zijn gedeeld. De wijziging, die door het architectenteam van Cadanz (NOAHH en JCAU) is goedgekeurd, bestaat uit de wijze waarop de cannelures (groeven in de kolommen) bij elkaar komen. Dit detail is door het architectenteam van Cadanz zó ontworpen dat het risico op lelijke vuilstrepen klein is. Bij de oorspronkelijke details (van hetzelfde architectenteam) was dat risico groot.’

De wijziging is op 19 september 2018 toegelicht aan de welstandscommissie en tijdens die toelichting heeft de welstandscommissie aan Cadanz gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is om het detail optisch meer te laten lijken op het oorspronkelijke detail. De welstandscommissie vindt het oorspronkelijke detail namelijk mooier. Cadanz zoekt dat nu uit, samen met de architecten. Omdat inmiddels vijftig kolommen reeds zijn geproduceerd is dit geen kwestie van een tekening aanpassen.

Jo Coenen

Het betreffende detail zal achteraf aangepast moeten worden en dat vraagt uitgebreid onderzoek (naar onder andere esthetische mogelijkheden en risico’s). Omdat de gevelkolommen nodig zijn voor het dragen van de verdiepingsvloeren en de bouw zover gevorderd is dat die vloeren nu gebouwd gaan worden, kan er niet gestopt worden met de montage van de geprefabriceerde gevelkolommen.

De aanpassing van die kolommen was voor architect Jo Coenen reden om zich terug te trekken als ‘supervisor’ van de bouw van het cultuurcomplex. Revis benadrukt echter dat Coenen één van de architecten van het OCC is en blijft en tevens betrokken blijft als supervisor bij de gebiedsontwikkeling Spuikwartier. Deze zomer werd al bekend dat de bouw van het OCC 31 miljoen euro meer kost en een jaar later wordt opgeleverd na de zomer van 2021.

Woontorens Spuikwartier Den Haag. Impressie: Sonate|Delta

Woontorens Spuikwartier Den Haag. Impressie: Sonate|Delta

De omgevingsvergunning voor de torens is in juni 2018 afgegeven. Ontwikkelcombinatie Sonate – een vehikel van Delta Development Group en Boele & van Eesteren – levert de gebouwen medio 2021 op. Delta is ontwikkelaar, VolkerWessels-bedrijf Boele & Van Eesteren is de bouwer.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Lees meer over de betrokken architecten

 

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel