nieuws

Bijzondere expositie Rietveld Academie en Sandberg Instituut

Architectuur

Bijzondere expositie Rietveld Academie en Sandberg Instituut
Beeld via de Facebookpagina van de Gerrit Rietveld Academie

De Gerrit Rietveld Academie bestaat 50 jaar, het Sandberg Instituut 28 jaar en dat vieren ze met de expositie ‘Gerrit wordt 50, Willem maar 28’. In 18 ruimtes, door de makers tijdcapsules genoemd, geven zij op unieke wijze gestalte aan 50 jaar geschiedenis. De expositie is van 3 tot en met 25 november voor iedereen gratis te bezoeken op het gezamenlijke terrein van de Rietveld Academie en het Sandberg Instituut.

De Gerrit Rietveld Academie en het daaraan verbonden Sandberg Instituut zijn door de jaren heen steeds meer bevolkt geraakt door een internationaal gezelschap. Terwijl de werken van de kunstenaars tot ver over de landsgrenzen uitwaaierden, drukte de academie de afgelopen decennia ook een stempel op onze stad. De academies ontwikkelden zich tot een broedplaats voor allerhande creatief talent. Talent dat de stad vorm gaf, de stad verfraaide of  functioneler maakte. Maar ook talent dat in klare taal liet weten wat er loos was in de stad en talent dat het straatbeeld veranderde. Zonder Rietveldacademie en Sandberg Instituut zou Amsterdam er anders uitzien.

Lees ook: 50 jaar Rietveld Academie: is de kunstopleiding nog van deze tijd?

Rietveld in Amsterdam

Zo zijn de armaturen van de kenmerkende kegelvormige straatlantaarns die je overal in Amsterdam kunt vinden, ontworpen door ex-Rietvelder Friso Kramer. En ook het kunstwerk op de vloer van metrostation Noord werd gemaakt door ex-Rietvelder Harmen Liemburg. Ook stond de Academie aan de wieg van de creativiteit van rapper Vieze Fur van de Amsterdamse rapgroep De Jeugd van Tegenwoordig  en die van modeontwerpers Edgar Vos en Percy Irausquin, die het straatbeeld beïnvloedden. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de manier waarop we onze huizen inrichten- en waarmee. Van stoffering met kekke motiefjes tot handige gebruiksvoorwerpen: grote kans dat in de meeste huishoudens wel iets te zien is waarvan de vormgeving is bedacht op de Rietveld Academie.


Bron: 1Vandaag

Opgraven, ontdekken en verrassen

Om beide verjaardagen te vieren hebben de Rietveldacademie en het Sandberginstituut een bijzondere expositie ingericht. In 18 ruimtes, tijdcapsules genoemd, is de geschiedenis van de academies en al wat dat aan zichtbare, tastbare, voelbare en hoorbare ‘output’ opleverde, verwerkt. Niet alleen van studenten en afgestudeerden, maar ook van docenten, directeuren en medewerkers uit de periode van 1968 tot 2018. Curator Moritz Küng en zijn 12 gastcurators putten hun inspiratie uit de foto’s die Harry Burton maakte van de opgravingen bij de graftomben van Toetanchamon en de Time Capsules van Andy Warhol. Opgraving, ontdekking en verrassing lopen als een rode draad door de expositie.

50 jaar Rietveld Academie, 3 tot en met 25 november, elke woensdag en zondag van 13.00 tot 19.00 uur, Frederik Roeskestraat 96, Amsterdam. Toegang is gratis

 

Reageer op dit artikel