nieuws

Atelier Kempe Thill en Atelier 56S ontwerpen multifunctioneel gebouw Beaumont Eurorennes

Architectuur

Atelier Kempe Thill en Atelier 56S ontwerpen multifunctioneel gebouw Beaumont Eurorennes
Beaumont Eurorennes in Rennes (FR) door Atelier Kempe Thill en Atelier 56S

Naast het centraal station van Rennes (FR) komt een nieuw multifunctioneel gebouw naar ontwerp van Atelier Kempe Thill en Atelier 56S. Bovenop een hoge sokkel met winkelruimtes komen drie volumes met kantoren en woningen. Het project maakt onderdeel uit van de gebiedsontwikkeling van EuroRennes.

In het nieuwe multifunctionele gebouw komen kantoren, winkels, woningen en een ondergrondse parkeergarage met een totaaloppervlak van 25.000 vierkante meter. Daarbij bestaat het woonprogramma zowel uit sociale huurappartementen als koopwoningen en zowel co-housing als studentenhuisvesting.

Beaumont Eurorennes in Rennes (FR) door Atelier Kempe Thill en Atelier 56S

Beaumont Eurorennes in Rennes (FR) door Atelier Kempe Thill en Atelier 56S

Belangrijke uitdaging voor het project was het creëren van een stedelijke porositeit binnen deze hoge dichtheid. Door het gebouw op te delen in drie woontorens die naar de randen toe smaller worden, hebben de verschillende ruimtes veel lichtinval en een mooi uitzicht over de stad. Een plint met winkel- en entreeruimtes verbindt de drie torens met elkaar.

Strak lijnenspel

In de façade verwijzen de ontwerpers naar het werk van Georges Maillol, een laat-modernistische architect van wie veel gebouwen zijn terug te vinden in Rennes. Zijn rationalistische poëzie vormde een belangrijke inspiratiebron voor Atelier Kempe Thill en Atelier 56S.

Beaumont Eurorennes in Rennes (FR) door Atelier Kempe Thill en Atelier 56S

Beaumont Eurorennes in Rennes (FR) door Atelier Kempe Thill en Atelier 56S

Zij vertalen het strakke lijnenspel naar een grootschalige raster dat aansluit bij de schaal van de naastgelegen infrastructuur. Geprefabriceerde betonnen kolommen en balken vormen samen een krachtig lijnenspel met daartussen grote ramen. Door geen onderscheid te maken tussen kantoren en woningen ontstaat een herkenbaar ensemble.

Lees verder

Foto's

Reageer op dit artikel