nieuws

Amsterdam bouwt 52.500 nieuwe woningen

Architectuur

Amsterdam bouwt 52.500 nieuwe woningen
Bijlmerbajes. Beeld: AM, OMA, Fabrications, LOLA

Amsterdam heeft zijn planvoorraad woningen tot en met 2025 opgeschroefd naar ruim 73.000. Daarvan zullen er zeker 52.500 worden gerealiseerd, mits het tekort aan bouwvakkers de nieuwbouw geen parten speelt.

Dat heeft het stadsbestuur op 22 november bekendgemaakt op de gemeentewebsite. Het merendeel van de woningen is bestemd voor mensen met een laag of gemiddeld inkomen. Van de vergrootte planvoorraad van 73.093 woningen zal ongeveer een kwart daarvan afvallen of vertraging oplopen. Deze pijplijn is voor ongeveer een derde (24.000 woningen) gevuld met sociale huur, 28 procent middeldure (12.000) en dure (8.500) huur en 28 procent koop (20.466). Voor de overige woningen in de planvoorraad staat de bestemming nog niet vast.

De 52.500 woningen worden verspreid over de stad gebouwd in tal van kleine projecten, maar ook in al langer lopende grote projecten als IJburg, Zeeburgereiland, Noordelijke IJ-oevers (Overhoeks, NDSM, Buiksloterham), Houthavens en Zuidas. Er gaan nu ook steeds meer andere grote projecten van start, zoals Overamstel (Bijlmerbajes, Weespertrekvaart), Amstel III (transformatie en verdichting) en Centrumgebied Noord. Ook in een aantal ontwikkelbuurten worden woningen toegevoegd. Daarbij kijken we naar onder meer de Staalmanpleinbuurt (Nieuw-West), Waterlandpleinbuurt (Noord) en de K-buurt (Zuidoost).

Gemiddeld komt dit de komende acht jaar neer op ruim 6.500 woningen per jaar. Tussen 2018 en 2022 – de bestuursperiode van het nieuwe stadsbestuur – mikt Amsterdam zelfs op 7.500 per jaar. De bouw van zo veel woningen in zo’n korte tijd is een enorme uitdaging, stelt Ivens. ‘Niet alleen vanwege de hoeveelheid woningen, maar ook omdat we veel eisen stellen aan welk type woning er wordt gebouwd.

De extreme situatie op de Amsterdamse woningmarkt vraagt niet alleen om handelen vanuit de gemeente, maar ook om maatregelen vanuit het kabinet. ‘Het gaat onder andere om het zo snel mogelijk invoeren van een ‘noodknop’ om snelle huurstijgingen te beperken. En het tijdig doen van investeringen in nieuwe infrastructuur voor nieuwe wijken,’ aldus verantwoordelijk wethouder Laurens Ivens

Ook de stijgende bouwkosten en het tekort aan bouwvakkers kunnen roet in het eten gaan gooien, waarschuwt de wethouder. ‘Uit onderzoek van het UWV is gebleken dat het personeelstekort nergens groter is dan in de bouw in Amsterdam. Dat zorgt nu nog niet voor grote problemen. We verwachten ook niet dat projecten om deze reden niet door zullen kunnen gaan. Wél is het mogelijk dat projecten later beginnen of later worden opgeleverd.’

Gerelateerde content

Reageer op dit artikel