nieuws

Aedes: ‘Vogelaarwijken weer terug’

Architectuur

Aedes: ‘Vogelaarwijken weer terug’
Woensel West in Eindhoven

Criminaliteit, armoede, hangjongeren en verpaupering. De Vogelaarwijken zijn terug, waarschuwde koepelorganisatie Aedes van de woningcorporaties, zo schrijft de NOS op haar website. Hoe komt dat? En wat maakt dat de ene wijk er na jaren op vooruit gaat, terwijl de andere juist wegzakt?

Eric Angenent van de Arnhemse corporatie Vivare, die in de ‘probleemwijk’ Presikhaaf actief is, kan wel een paar oorzaken noemen. Hij geeft nieuwe wet- en regelgeving de schuld. “Ouderen moeten langer zelfstandig wonen omdat er geen verzorgingshuizen meer zijn. Mensen met psychische problemen moeten ook langer ook zelfstandig wonen. En daarnaast mogen we alleen nog maar mensen met een laag inkomen huisvesten.”

Verder komen mensen die iets meer verdienen niet meer in aanmerking voor een sociale woning. “Daardoor trekken de gezinnen weg, en die komen niet meer terug. Dus zijn er relatief veel alleenstaanden”, zegt Angenent. Het is niet zo dat veel ouderen, armen en mensen met een psychische aandoening in een complex een recept vormen voor problemen, benadrukt hij. “Maar je mist zo wel mensen die omzien naar elkaar. Je moet zorgen dat er cement tussen de stenen zit, dat er samenhang zit.”

Vogelaar zelf?

Oud-minister Vogelaar, die als minister voor Wonen, Wijken en Integratie de probleemwijken in 2007 op de kaart zette, zegt in het radioprogramma Nieuws en Co dat haar beleid is tenietgedaan door minister Blok.

Hij liet woningcorporaties, die in de loop van de jaren fors waren gegroeid en steeds meer investeerden in grote woningprojecten die eigenlijk niet voor hen waren bedoeld, terugkeren naar hun oorspronkelijke taak: goedkope woningen faciliteren voor mensen met lage inkomens.

Daarnaast mogen de corporaties tegenwoordig minder investeren in leefbaarheid, zegt Vogelaar. “Dat zijn maatregelen die de problemen alleen maar hebben versterkt.” Ze hoopt dat er bij een evaluatie van de nieuwe regels opnieuw naar gekeken wordt, zodat de wijken diverser kunnen worden, iets wat de huidige minister Ollongren ook graag wil bereiken.

Minister Ollongren zegt dat twintig wijken nu een te eenzijdige samenstelling hebben en zij wil dat ook verbeteren. “Gemengde buurten zijn echt noodzakelijk, zo divers mogelijk. Niet alleen sociale woningbouw, maar ook middenhuur en koopwoningen, dat is het beste recept.”

Gezamenlijk optrekken

Oud-minister Vogelaar is tegenwoordig directielid van de Utrechtse corporatie Mitros. Ze zegt daar nog volop bezig te zijn om de wijken te verbeteren. “Toen we in de crisis moesten bezuinigen, hebben we er bewust voor gekozen om niet te bezuinigen op de buurtmeesters.” Die houden volgens haar goed in de gaten wat er speelt in een wijk zodat ze bij problemen aan de bel kunnen trekken. “In Kanaleneiland gaat het iets beter door gezamenlijk op te trekken met gemeente, politie, zorginstellingen en de problemen gezamenlijk aan te pakken.”

Maar ook die aanpak kan niet voorkomen dat er in Utrecht nog dingen misgaan. “We gaan handelen. Als je ziet wat er nu in een aantal complexen van ons in Overvecht gaande is, waar we te maken hebben dat oudere mensen zeggen dat ze ’s avonds niet meer hun appartement uit durven omdat ze zich bedreigd voelen. Dat kan gewoon niet.”

Verbetering

Woningcorporaties mogen bij het toewijzen van huizen in sommige gevallen een selectie maken, en mensen zonder baan of met een crimineel verleden niet toelaten. Dat lijkt zijn vruchten af te werpen.

Lees meer en bekijk de reacties van de bewoners uit de betreffende wijken op de website van de NOS

Reageer op dit artikel