nieuws

Preview Innovationen Tower Stockholm door OMA/Reinier de Graaf

Architectuur

Preview  Innovationen Tower Stockholm door OMA/Reinier de Graaf
Beeld: Laurian Ghinitoiu

In Stockholm konden genodigden alvast een kijkje nemen in de Innovationen Tower. De toren is het eerste voltooide gebouw van de twee Norra Tornen-woontorens ontworpen door OMA/Reinier de Graaf. Het project is gevestigd in Hagastaden, een nieuw district in het noorden van Stockholm, ontstaan rond het Karolisnka-instituut, dat de Nobelprijs voor Geneeskunde toekent.

Het ontwerp van OMA/Reinier de Graaf voor Norra Tornen bestaat uit een modulair systeem van geprefabriceerde betonelementen. Ze zijn geplaatst in een compositie van afwisselende erkers en verzonken terrassen – een eerbetoon aan Brutalistische architectuur. In een land met een minimum aan daglicht gedurende zes maanden van het jaar, zijn extra vierkante meters ramen en meerdere oriëntaties voor elk appartement bijzonder.

Norra Tornen OMA Reinier de Graaf Stockholm Beeld Laurian Ghinitoiu

Beeld: Laurian Ghinitoiu

De Innovationen Tower bestaat uit 182 units, variërend van 44 m² appartementen met een slaapkamer tot een penthouse van 271 m² op de bovenste verdieping. De wooneenheden worden aangevuld door een bioscoopzaal, een eetzaal voor feesten en vieringen, een gastenverblijf, een fitnessruimte met een sauna en een ontspanningsruimte. Met zijn hoogte van 125 meter is de toren het hoogste woongebouw in het centrum van Stockholm. De Helix Tower moet eind 2019 gereed zijn en omvat 138 eenheden plus voorzieningen.

Norra Tornen OMA Reinier de Graaf Stockholm Beeld Laurian Ghinitoiu

Beeld: Laurian Ghinitoiu

In een stadscentrum met een grotendeels voor de Tweede Wereldoorlog gebouwde woningvoorraad, zorgen de twee torens voor een nieuwe manier van wonen en voor verdichting van de stad terwijl de bewoners de mogelijkheid krijgen om buiten te genieten (Stockholm staat op de vierde plaats in de steden met de hoogste luchtdruk) kwaliteit in de Europese Unie).

Norra Tornen OMA Reinier de Graaf Stockholm Beeld Laurian Ghinitoiu

Beeld: Laurian Ghinitoiu

Norra Tornen is het resultaat van een grondtoewijzingscompetitie van Stockholm uit 2013. Oscar Properties werd geselecteerd als winnaar . Het project werd geleid door Reinier de Graaf, met Alex de Jong, Michel van de Kar en Roza Matveeva. De inauguratie van Norra Tornen valt samen met de opening van BIG’s 79 & Park, eveneens een opdracht van Oscar Properties.

Lees meer over OMA

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel