nieuws

20 ontwerpteams in de race voor vier grote architectuuropdrachten in Gent

Architectuur

20 ontwerpteams in de race voor vier grote architectuuropdrachten in Gent
© Michiel de Cleene, Open Oproep Vlaams Bouwmeester

De Gentse Stadsbouwmeester heeft de twintig ontwerpteams (waaronder Nederlandse bureaus) bekendgemaakt die in de race zijn om vier grote architectuuropdrachten in Gent te mogen uitvoeren. Per opdracht zullen vijf ontwerpteams het nu tegen elkaar opnemen met een uitgewerkt ontwerpvoorstel voor Gent ICC/Floraliënhal, Design Museum Gent, het Gravensteen en Opera Gent. Tegelijk werkt de Stadsbouwmeester aan een stedelijke aanstellingsleidraad voor alle architectuuropdrachten in Gent.

De geselecteerde ontwerpteams zijn:

ICC/Floraliënhal

Met de Open Oproep voor Gent ICC en de Floraliënhal in het Citadelpark moet de indrukwekkende Floraliënhal opnieuw het kloppende hart van een vernieuwd congrescentrum worden, maar ook van het park en de buurt. De historische ruimte wordt inzetbaar voor het Gent-ICC als ontmoetingscentrum, en zal ook beschikbaar zijn voor andere gebruikers zoals het S.M.A.K. De architectuuropdracht omvat de opmaak van een masterplan, de renovatie van het congrescentrum, de toevoeging van multifunctionele zalen in de voormalige Casino-kop van de Floraliënhal, en een nieuwe toegang tot het ICC. Mogelijk komt daar ook de renovatie van de historische hal zelf bij, evenals de aanleg van de zones voor leveringen en logistiek.  Meer daglicht, binding met de erfgoedomgeving (natuur en gebouw), verbeterd thermisch en akoestisch comfort en een duidelijker circulatie worden alvast een uitdaging voor de ontwerpteams. Stadsontwikkelingsbedrijf sogent coördineert dit project. Het werd uitgekozen door Toerisme Vlaanderen als toeristisch hefboomproject en wordt begunstigd met een subsidie.

De geselecteerde ontwerpteams:

 • 51N4E, NU architectuuratelier
 • CRIT architecten, Lacaton & Vassal Architectes
 • architecten de vylder vinck taillieu, Henk Pijpaert Engineering, Studieburo  Mouton, Studio Roma, VOGT Landscape Limited
 • l’AUC, MOS Architects PLLC
 • AgwA, BRUTHER ARCHITECTES

ICC / Floraliënhal. © Michiel de Cleene, Open Oproep Vlaams Bouwmeester

Design Museum Gent

Design Museum Gent – het enige designmuseum in Vlaanderen met een historische en hedendaagse collectie van 22.000 objecten – wordt uitgebreid met een nieuwe vleugel op het terrein van de ‘WC rol’ aan de Drabstraat onder de naam DING! (Design in Gent). Het nieuwe gebouw moet de reeds bestaande gebouwen van het museum aan elkaar linken, bijkomende ruimte bieden en een aantal knelpunten zoals toegankelijkheid oplossen. Er zal plaats zijn voor multifunctionele (tentoonstellings)ruimtes, ruimte voor publiekswerkingsactiviteiten, lezing en debat, horeca en shop. Het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent is gedelegeerd bouwheer en begeleidt het museumteam bij de opdracht.

De geselecteerde ontwerpteams:

 • Alan Baxter Ltd, Assemble Studio, Czvek Rigby
 • aNNo architecten, FELT architectuur & design, MONADNOC
 • BEL Architecten
 • Carmody Groarke, RE‐ST, Trans architectuur I stedenbouw
 • Office Kersten Geers David Van Severen
Design Museum Gent © Michiel de Cleene, Open Oproep Vlaams Bouwmeester

Design Museum Gent. © Michiel de Cleene, Open Oproep Vlaams Bouwmeester

Opera Gent

Met de Open Oproep voor Opera Gent zijn het Gentse stadsbestuur, Opera Ballet Vlaanderen en de Vlaamse overheid op zoek naar een ontwerpteam voor een masterplan en ontwerp voor een nieuw Muziek- en podiumkunstencentrum in het hart van Gent. Het masterplan moet een visie ontwikkelen voor de operasite en het voormalige bijgebouw van Justitie aan het Koophandelsplein – de kant van Café Théatre. Het programma is ambitieus: de infrastructuur moet een goed uitgeruste presentatieplaats voor meerdere culturele partners worden. De uitdaging in dit project zit onder meer in de functiewijziging van de site, in het samengaan van hedendaagse duurzaamheidsvereisten en reversibele modulaire ingrepen met waardevol erfgoed.

De geselecteerde ontwerpteams:

 • Atelier Kempe Thill architects and planners, Origin Architecture & Engineering
 • BAS / Dirk Jaspaert, DRDH Architects
 • Bennetts Associates
 • Happel Cornelisse Verhoeven, Julian Harrap Architects
 • Office for Metropolitan Architecture OMA
Oproep Vlaams Bouwmeester Opera Gent

Opera Gent. Beeld: Open Oproep Vlaams Bouwmeester

Gravensteen

Het Gravensteen is een van de belangrijkste cultuur-toeristische trekpleisters van Gent, met jaarlijks meer dan 300.000 bezoekers. Hoewel het kasteel veel te bieden heeft, is er dringend nood aan een opwaardering van de bezoekersbeleving. Daarom werd het als hefboomproject uitgekozen door Toerisme Vlaanderen. De Stad Gent wil met een architectuuropdracht inzetten op een betekenisvol en kwalitatief parcours en verhalen op maat van de bezoekersgroepen, waarbij het Gravensteen niet enkel fungeert als een feitelijke, historische of authentieke plek, maar ook als een mythische en imaginaire plek.  De Open Oproep omvat een studieopdracht voor een nieuwe bezoekersinfrastructuur en voor de opwaardering van talrijke plekken binnen het Gravensteen: de binnentuin als stedelijke ‘verborgen’ groenruimte en als deel van het belevingsparcours, het dak van de donjon als groot balkon met zicht over de stad. De dialoog tussen oud en nieuw wordt een cruciale uitdaging voor het ontwerpteam.

De geselecteerde ontwerpteams:

 • 019, Architectenbureau Sabine Okkerse bvba, Dhooge & Meganck ‐Ingenieur  Architecten, murmuur  architecten , Seghers Landschapsarchitecten
 • 88888, aNNo architecten, architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche,  Atelier Arne Deruyter (DALTA bvba), Exponanza
 • Baukuh, RE‐ST
 • ONO architectuur
 • Schenk Hattori AA, Wim Goes Architectuur
Gent Gravensteen. Oproep Vlaams Bouwmeester Opera Gent

Gent Gravensteen. Beeld: Oproep Vlaams Bouwmeester Opera Gent

Open Oproep: 218 kandidaten voor vier opdrachten

Voor de vier Gentse Oproepen dienden in totaal 218 ontwerpteams een kandidatuur in. Uitschieter was het project voor het Designmuseum Gent met 96 kandidaturen.

De uiteindelijke keuze voor een ontwerp maakt de opdrachtgever in samenspraak met de Vlaams Bouwmeester. De ontwerpvoorstellen van de verschillende ontwerpteams zullen met elkaar worden vergeleken tijdens een selectieprocedure, waardoor diverse stakeholders in een jury zo tot een weloverwogen keuze kunnen komen. De timing van de verdere selectieprocedure is vervolgens afhankelijk van de timing van de verschillende opdrachtgevers, de stand van zaken van het projectdossier en de projectdefinitie.

Meer informatie over de Open Oproepen van de Vlaams Bouwmeester en de Gentse Stadsbouwmeester

Gerelateerde content

 

 

 

Reageer op dit artikel