nieuws

Winnaars ideeëncompetitie Maassilo

Architectuur

Winnaars ideeëncompetitie Maassilo
Elevator van Bram van Grinsven

Vorige week zijn de winnaars van de ideeëncompetitie ‘Je kan het dak op’ van de Maassilo bekend gemaakt. Winnaar is Bram van Grinsven met Elevator. JA arquitectura ism Groendak ging met Maassilotop met de tweede prijs aan de haal.

Het ontwerp van Bram van Grinsven voor Elevator bestaat uit twee skyboxen. De grote skybox heeft een overstek met glazen vloer en hangende stoelen (voor een zwevend effect) en sluit aan op de nieuwe clubzaal binnen. Daarboven zweeft een tweede, de LOFT, kleinere box met twee niveaus. Deze loftzaal heeft een 360 graden view over de stad, een hoog plafond en toegang tot het dakterras.

Maassilo Competitie Bram van Grinsven Elevator

Elevator Bram van Grinsven

Het ontwerp is geïnspireerd op de elevatorhuisjes en dakopbouwen die reeds bestaan op de maassilo. De LOFT is een moderne tegenhanger van het elevatorhuis bovenop de meelfabriek Latenstein op Katendrecht. De overstek en constructie van de grote zaal is gebaseerd op de betonconstructie van Postma en Postma aan de Brielselaan. De jury is zeer gecharmeerd van het ontwerp. ‘Het past zo goed bij de stijl van de Maassilo, dat zijn schets een foto lijkt van de huidige situatie. Daarnaast is het ontwerp realistisch, financieel haalbaar en op korte termijn uitvoerbaar.’

Maassilotop tweede in ideeencompetitie Maassilo

Maassilotop door JA Arquitectura ism Groendak

JA Arquitectura

De tweede prijs en de extra duurzaamheidsprijs van de gemeente Rotterdam ging naar JA arquitectura in samenwerking met Groendak voor hun ontwerp De Maassilotop voor de ontwikkeling van het lage dak. ‘Het is, volgens de jury, een van de weinige ideeën die de 10e verdieping verbindt met de 7e verdieping door middel van een tribune. Sterk aan het voorstel is dat met minimale middelen bestaande programma’s en elementen worden verbonden. Het is geen plan dat direct kan worden uitgevoerd, maar wel een plan naar zeker naar gekeken wordt hoe dit over een aantal jaar ontwikkeld kan worden.’ De gemeente Rotterdam zegt over het plan ‘Er is goed nagedacht over de energy farm en er is gekeken naar wat het gebouw kan bieden op het gebied van duurzaamheid.’

Naast de winnaars kregen V8, Studio RAAM, Leon Zondervan & Dakdokters, Christien van Oosten en KAW een eervolle vermelding.

De volgende stap van het project is de prijswinnaars samenbrengen om de vervolgstappen te definiëren. Op korte termijn gaat het om de detaillering en uitvoering met Bram van Grinsven en op (middel)lange termijn een haalbaarheidsstudie met JA arquitectura en Groendak.

Lees ook

Reageer op dit artikel