nieuws

RIBA Stirling Prize 2018 naar Foster + Partners

Architectuur

RIBA Stirling Prize 2018 naar Foster + Partners
Beeld: James Newton

Het ontwerp van Foster + Partners voor het Europese hoofdkantoor van Bloomberg is uitgeroepen tot het beste nieuwe gebouw in het Verenigd Koninkrijk. Het project won hiermee de RIBA Stirling Prize 2018.

De 2018 RIBA Stirling Prize-juryleden waren unaniem in hun beslissing om Bloomberg de 2018 RIBA Stirling Prize toe te kennen als een “once-in-a-generation project”. President van RIBA, Ben Derbyshire, zegt dat het een ‘monumentale prestatie’ is.

Het project wordt beschouwd als het grootste stenen gebouw in Londen City sinds de St Paul’s Cathedral (ca. 1675). Volgens de jury is ‘Bloomberg een state-of-the-art project dat de grenzen van onderzoek en innovatie in de architectuur heeft verlegd.’ De jury was unaniem in hun beslissing over ‘het once in a generation project’.’

Bloomberg, met een oppervlak van 1,1 miljoen vierkante meter, bezet een heel blok in de stad en biedt op dit moment een werkplek voor 4.000 medewerkers. Bloomberg bestaat uit twee gebouwen, verbonden door een brug, die aan weerszijden van de nieuw gecreëerde publieke arcade staan. De arcade herbouwt een oude Romeinse weg genaamd Watling Street, die oorspronkelijk was gevestigd op de locatie.

Hoewel Foster + Partners oorspronkelijk toestemming heeft gekregen om een gebouw te ontwerpen dat de dubbele hoogte overstijgt, bevindt Bloomberg zich op een veel geschiktere schaal – met een bescheiden tien verdiepingen – en probeert het een dialoog te creëren met de stad die het omringt. Het gebouw bevat ook toegang tot het metrostation Bank, cafés en restaurants en een museum met de Romeinse tempel van Mithras, dat zestig jaar geleden op de locatie werd ontdekt.

Contrasten

In tegenstelling tot de meeste kantoren waarin een grote centrale kern wordt gevormd door liften en trappen, worden de diensten van Bloomberg naar de rand geduwd en vormen de mensen de kern van het gebouw.

Iedereen passeert de receptie lobby voordat hij in de ‘Vortex’ wordt getrokken. De Vortex, een dubbele hoogte ruimte gemaakt door drie gebogen houten schelpen. Vanaf hier brengen hogesnelheidsliften werknemers of bezoekers rechtstreeks naar de ‘Pantry’ op de zesde verdieping. Deze bestaat uit een grote hal en een café met uitzicht over de stad. De werkruimten zijn geclusterd in de brede open verdiepingen die gevuld zijn met baanbrekende nieuwe technologieën, waaronder multifunctionele plafonds uitgerust met 2,5 miljoen gepolijste aluminium ‘bloembladen’ om de akoestiek, temperatuur en licht te regelen.

Bloomberg Stirling Prize 2018 Foster + Partners

Op maat gemaakte geïntegreerde plafondpanelen combineren verwarming, koeling, verlichting en akoestische functies in een innovatief ontwerp. Beeld: Nigel Young

Uit het juryrapport: ‘Dit baanbrekende project demonstreert wat mogelijk is door nauwe samenwerking tussen hooggekwalificeerde, fantasierijke architecten en een verfijnde, maatschappelijke klant. Bloomberg is een verbluffende toewijding aan kwaliteitsarchitectuur.’

Bekijk hier de genomineerden voor de RIBA Stirling Prize 2018

RIBA Stephen Lawrence Prize 2018

Tonkin Liu won met de transformatie van een voormalige loods van een boerderij in Noord Yorkshire de RIBA Stephen Lawrence Prize 2018, de prijs voor de beste projecten van het Verenigd Koninkrijk onder 1 miljoen pond.

Lees ook:

Reageer op dit artikel