nieuws

Orange Architects ontwerpt ‘Floating Gardens’ in Amsterdam

Architectuur

Orange Architects ontwerpt ‘Floating Gardens’ in Amsterdam

Orange Architects heeft in opdracht van Synchroon een ontwerp gemaakt voor een alles-in-één-school gecombineerd met 190 woningen. Het gebouw wordt gerealiseerd in Sloterdijk-Centrum, in het hart van de grootschalige gebiedsontwikkelingsproject Haven-Stad. Het architectenbureau werkte voor het ontwikkelen van het plan voor de Floating Gardens samen met de gemeente Amsterdam.

De locatie ligt midden in de Brettenzone. Het ‘stenen eiland’ tussen het Westerpark en Natuurgebied de Bretten. Orange Architects wil de potentie van het gebied benutten om een verblijfplaats te zijn dat de twee groene gebieden met elkaar verbindt.

Floating Gardens Amsterdam - Orange Architects

Floating Gardens Amsterdam – Orange Architects

Dit gebied rond station Sloterdijk transformeert van kantorenlocatie naar een gemengd woon- en werkgebied. Orange Architects wil met de Floating Gardens een plek creëren voor de woon-pioniers in het kantoorgebied. De potentiële kwaliteit die met het plan wordt benut is dat de wijk enigszins geïsoleerd in het groen ligt. De bewoners maken daardoor onderdeel uit van een kleine community in een gebouw met gedeelde voorzieningen, maar wonen tegelijk in de grote stad.

Het multifunctionele gebouw wordt gerealiseerd op de locatie van het bestaande SITA kantoor aan de Heathrowstraat in Amsterdam.

Green Axis Connection

 

Upcoming Developments

 

Strengthening the green Axis

Floating Gardens

Het gebouw is in lagen van verschillend formaat op elkaar gestapeld, hierdoor ontstaan op meerdere niveaus ruimte voor daktuinen. Het groen op de daken en rondom het gebouw verhoogt het welzijn van de bewoners, en Orange Architects zorgt hiermee voor een verbinding met de groene zones rondom Sloterdijk-Centrum.

Floating Gardens Amsterdam - Orange Architects

Floating Gardens Amsterdam – Orange Architects

The Living Room

Op de eerste twee verdiepingen bevindt zich de Alles-in-één school. Deze bestaat uit een basisschool voor zeventien groepen voor ongeveer 400 kinderen, een kinderdagverblijf en voor- en naschoolse opvang. Extra aandacht is besteed aan verschillende groene speel- en buitenruimten, die rondom het gebouw gesitueerd zijn.

Floating Gardens Amsterdam - Orange Architects

Doorsnede

De in totaal 190 appartementen van Floating Gardens liggen op de derde tot en met de zeventiende verdieping. De ene helft van het aanbod bestaat uit middensegment-huurwoningen de andere helft uit vrijesectorwoningen.

Floating Gardens Amsterdam - Orange Architects

Plattegrond Alles-in-één-school

In het project zijn gemeenschappelijke ruimten opgenomen: The Living Room. In het hart van het gebouw, grenzend aan een groene buitenruimte bevindt zich een informele ontmoetingsplek voor de bewoners. Deze gemeenschappelijke woonkamer is iets groter dan de individuele woonkamers.

Floating Gardens Amsterdam - Orange Architects

Plattegrond woningen tweede laag

Foto's

Reageer op dit artikel