nieuws

Naam Aviodome inzet kort geding

Architectuur

Naam Aviodome inzet kort geding
Beeld: Het Aviodome © Architektenburo Guido Bakker

De Libéma en de TeKa Groep staan binnenkort voor de rechter met als inzet het gebruik van de naam Aviodome. De rechter moet beslissen van wie de naam is. Van de huidige eigenaar van de geodetische koepel die jarenlang bij Schiphol stond of van de exploitant van de opvolger Aviodrome in Lelystad?

De geodetische koepel die jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum werd in 2003 van de sloop gered en lag vervolgens opgeslagen in zeecontainers. De TeKA Groep kocht de koepel om te herbouwen tot circulair event- en congreslocatie met zijn oorspronkelijk naam. Libéma – de exploitant van het luchtvaarthemapark in Lelystad – vindt dat de naam Aviodome van het museum is, ook al gebruikt het die zelf niet meer. De TeKa Groep is van mening dat de naam bij de koepel hoort en daar niet los van te gebruiken is.

Beide partijen hebben geprobeerd om er onderling uit te komen, maar dat liep op niets uit. Mede omdat beide partijen verschillen van mening over het belang van de naam.

Geodetische koepel

Het Aviodome is ontworpen door architect E.A. Riphagen. Hij liet zich daarbij inspireren door een uitvinding van de Amerikaan Richard Buckminster Fuller: de geodetische koepel. Zo’n koepel is opgebouwd uit driehoekige panelen, die samen vijf- en zeshoeken vormen. Door deze constructie is het mogelijk om grote, vrije overspanningen te realiseren. Het Aviodome was bij de opening in 1971 de eerste geodetische koepel van Europa en met een overspanning van 60 meter en hoogte van 24 meter lange tijd de grootste dome ter wereld.

Reageer op dit artikel