nieuws

MVRDV transformeert negentiende-eeuws erfgoed in Wrocław, Polen

Architectuur

MVRDV transformeert negentiende-eeuws erfgoed in Wrocław, Polen
beeld MVRDV

MVRDV tekent voor de uitbreiding van een negentiende-eeuwse gebouw op het Słodowa-eiland in het centrum van Wrocław. In het ontwerp van MVRDV blijft de gevel van het oorspronkelijke gebouw behouden en wordt er een eigentijdse uitbouw aan toegevoegd. Het gebouw krijgt een dubbele uitstraling: met name het gerestaureerde deel wordt formeel van karakter, de uitbreiding transparant en uitnodigend.

Toelichting door MVRDV

Het Słodowa-eiland kent een bijzondere geschiedenis: in de Tweede Wereldoorlog werd het eilandje door het Duitse leger gebruikt als opslagplaats voor wapentuig. Toen de rest van de stad in 1945 deels werd verwoest tijdens slag bij Breslau, bleef één gebouw op het eiland gespaard: de huidige Concordia Hub.

Renovatie erfgoed Wrocław, Polen - MVRDV

Renovatie erfgoed Wrocław, Polen – MVRDV

In het ontwerp van MVRDV krijgt dit erfgoed op subtiele en respectvolle wijze een eigentijdse make-over. Het negentiende-eeuwse deel is uitgebreid met nieuwbouw. Net als Janus, de Romeinse god van de dualiteit, heeft dit gebouw een dubbele uitstraling met een duidelijk onderscheid tussen een ‘formeel’ deel waarvan de gerestaureerde gevel het belangrijkste onderdeel vormt, en de uitbreiding, die uitkijkt op het park en transparant, modern en uitnodigend is.

Het gebouw, dat zowel kantoren als horeca huisvest, heeft aan beide zijden een ruimtelijke entree, met dank aan de getrapte vide van drie verdiepingen hoog. Op de begane grond zijn een café en een food hall gevestigd. In het interieur zijn de bakstenen van de originele gevel zichtbaar gelaten. Voor de aankleding van beide vides zal en lokale kunstenaar of ontwerper worden gevraagd. De overige verdiepingen zijn gereserveerd voor de kantoren. Op het dak komt een tuin die uitzicht zal bieden op de stad.

Renovatie erfgoed Wrocław, Polen - MVRDV

beeld MVRDV

Nathalie de Vries, mede-oprichter en directielid MVRDV: ‘De locatie van Concordia Hub is echt bijzonder. Het is voor ons een eer om één van Wrocławs culturele hotspots een nieuwe bestemming te geven. Met dit ontwerp willen we een toekomstbestendig en architectonisch interessant gebouw aan het Słodowa-eiland toevoegen, dat hopelijk veel bezoekers zal trekken.’
In het ontwerp wordt de lijn van de negentiende-eeuwse gevel doorgetrokken in de nieuwbouw, inclusief de vorm en het patroon van de ramen.

Renovatie erfgoed Wrocław, Polen - MVRDV

beeld MVRDV

Zowel de oorspronkelijke gevel als de nieuwe zal worden behandeld met cement stuc, op zo’n manier dat de uitstraling op sommige plaatsen ruwer is, op andere meer gepolijst. Zo wil MVRDV ook de diversiteit in gebruik van het multifunctionele gebouw benadrukken. Het gebruik van veel glas op de begane grond maakt de onderscheiding tussen binnen- en buitenruimte minder statisch en zorgt ervoor dat het gebouw maximaal is geopend naar het park toe.

Architect: MVRDVPrincipal-in-Charge: Nathalie de Vries
Design Team: Fokke Moerel, Luca Moscelli, Matteo Ornato, Brygida Zawadzka, Bartosz Bochynski, Carolin Cremer, and Michal Bala
Visualisation: Antonio Luca Coco, Pavlos Ventouris, Masoud Khodadadi
Local Architect: Q2 (Maciej Janczyk, Marcin Kucharski)
Client: Concordia (Ewa Voelkel Krokowicz, CEO Concordia Design; Aleksandra Chachaj, external project manager)

Meer projecten van MVRDV

Reageer op dit artikel