nieuws

Faculteitsgebouw TU Delft toch gesloopt en restauratieonderzoek Aulagebouw

Architectuur

Faculteitsgebouw TU Delft toch gesloopt en restauratieonderzoek Aulagebouw
EWI/Elektrotechniek TU Delft

Het beeldbepalende faculteitsgebouw van de TU Delft wordt, ondanks een door Stichting Docomomo Nederland georganiseerde petitie waarop 858 mensen hebben gereageerd, gesloopt. Daarvoor in de plaats komt nieuwbouw. Het pand voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd en is volgens woordvoerder Michel van Baal aan het einde van zijn levensduur.

Het negentig meter hoge gemeentelijk monument is in de jaren zestig ontworpen door architect Geert Drexhage. Momenteel is alleen de faculteit Elektrotechniek nog gehuisvest in het gebouw. Volgens de TU voldoet het gebouw, mede door de enorme groei van het aantal studenten niet meer aan de eisen van deze tijd. Een ingrijpende en kostbare verbouwing zou geen uitkomst bieden zo zegt de woordvoerder.

Het college van Delft heeft diverse opties bekeken, waaronder renoveren, deels slopen of verhuren, maar heeft toch besloten tot sloop. De vervangende nieuwbouw biedt de komende vijf generaties studenten en onderzoekers optimale ruimte voor modern onderzoek en onderwijs. Wanneer de sloopt begint is nog niet bekend.

Skyline

Door de sloop van het beeldbepalende gebouw krijgt de skyline van Delft een ander gezicht. De landelijke monumentenorganisatie Stichting Cuypersgenootschap is verontrust. ‘Het TU Delft gebouw staat in Nederland bekend als een zeldzaam hoogwaardig voorbeeld van de naoorlogse bouw’.

Aulagebouw TU Delft. Ontwerp: Jo van den Broek en Jaap Bakema

Aulagebouw TU Delft. Ontwerp: Jo van den Broek en Jaap Bakema

Aulagebouw

Met de aankondiging van de sloop maakte de TU ook bekend dat onderzoek wordt gedaan naar een mogelijke restauratie en modernisering van het Aulagebouw. De aula werd in 1966 opgeleverd en is ontworpen door Jo van den Broek en Jaap Bakema. Het geldt vanwege de plastische vormentaal en de ongepolijste betontoepassing als een schoolvoorbeeld van ‘brutalisme’. Vanwege de architectonische en stedenbouwkundige betekenis van het gebouw is het een van de jongste gebouwen die als Rijksmonument is beschermd (sinds 2009). De Aula bestaat uit een auditorium, vier collegezalen en senaatszaal, een luchtbrug en een betonnen plastiek van Carel Visser. Vooral de vooruitstekende betonnen schaal van het auditorium en het geribde dak maken de Aula een unieke verschijning.

De Getty Foundation in Los Angeles, die zich onder andere richt op behoud van architectuur uit de 20e eeuw heeft hiervoor, binnen haar initiatief ‘Keeping It Modern’ een subsidie beschikbaar gesteld van 146.000 euro. De beurs van de Getty Foundation geldt als een erkenning van de architectonische en culturele betekenis van de Delftse Aula, en classificeert het gebouw als een van de toonaangevende moderne gebouwen op internationaal niveau. De Aula is de plek waar de hoogtepunten van het academische leven plaatsvinden: promoties, intree- en afscheidsredes, symposia, de opening van het academisch jaar, de Dies Natalis, en gewone colleges.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel