nieuws

EGM ontwerpt ism B2Ai Gevangeniscomplex Haren, België

Architectuur

EGM ontwerpt ism B2Ai Gevangeniscomplex Haren, België
Beeld: EGM architecten

EGM architecten ontwerpt samen met het Belgische architectenbureau B2Ai in opdracht van het consortium Cafasso het nieuwe gevangeniscomplex in Brussel, deelgemeente Haren. De nieuwbouw vervangt de gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael en wordt in de loop van 2022 opgeleverd.

Toelichting: EGM

In ‘Masterplan Detentie en Internering in humane omstandigheden’ is het langetermijnbeleid voor detentie in België vastgelegd. In het plan, waarvan de meest recente versie uit 2016 stamt, wordt nadrukkelijk aandacht gevraagd voor een menselijke leefomgeving in de Belgische gevangenissen. Al in een zeer vroeg stadium van de planvorming voor het nieuwe complex werd duidelijk dat een gevangenis op basis van het alom bekende Ducpétiaux-concept (gevangenis in stervorm) of het Panopticum-model niet aansluit bij dit streven.

Voor Gevangeniscomplex Haren is door EGM en B2Ai een innovatief ‘gevangenisdorp’ gecreëerd met diverse kleinere prettig ogende gebouwen die in omvang, vorm en materialisatie verschillen. De afwisseling in beeld en schaal reflecteert de opzet van een regulier dorp.

Gevangeniscomplex-Haren-plein-hoog-c-EGM-architecten-23102018

Beeld: EGM architecten

Het ontwerp van EGM en B2Ai gaat op creatieve wijze om met de bestaande grillige contour en hoogteverschillen van het bouwterrein, waardoor een gevarieerd landschap en uitzicht ontstaat. Natuurlijk groen, een dorpse schaal en herkenbare materialen dragen bij aan de humane condities van de gevangenis voor zowel gedetineerden alsook medewerkers.

Gevangeniscomplex-Haren-plein-hoog-c-EGM-architecten-23102018

Beeld: EGM architecten

De omvang van de gevangenis en de ruimtelijke situatie geven de opgave een sterk stedenbouwkundig karakter. Op het 15 hectare grote terrein wordt ca. 116.000 m² gebouw gerealiseerd dat uiteindelijk plek biedt aan 1.190 gedetineerden. Op het complex komen onder meer twee arresthuizen en een strafhuis voor mannen, een gesloten en een open instelling voor vrouwen, een ziekenhuis, een observatieinstelling, een psychiatrische afdeling, een medisch centrum, een sportcomplex, een werk- en opleidingsatelier en een bezoekfaciliteit.

Gevangeniscomplex-Haren-plein-hoog-c-EGM-architecten-23102018

Beeld: EGM architecten

Het gevangeniscomplex is in opdracht van Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de federale staat in België, gegund aan Cafasso op basis van een Design Build Finance Maintain (DBFM)-contract. Consortium Cafasso bestaat uit Denys nv, FCC Construcción sa en Macquarie Capital. EGM architecten is samen met het Belgische architectenbureau B2Ai architect voor Gevangeniscomplex Haren.

Meer over EGM

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel