nieuws

BNA Architectendag: de circulaire praktijk van morgen en uitreiking BNA Kubus 2018

Architectuur

BNA Architectendag: de circulaire praktijk van morgen en uitreiking BNA Kubus 2018
Francine Houben, 2018. Beeld: Roger Neve

Vanuit het thema ‘Alles is grondstof’ storten 275 (BNA-)architecten zich op 1 november op de circulaire praktijk van morgen. BNA-directeur Fred Schoorl: ‘Circulair is inmiddels al bijna net zo’n containerbegrip geworden als ‘duurzaam’, daarom gaan we op 1 november graag een stap verder. Door ‘Parijs’ zijn we niet alleen voor energie, maar juist óók voor grondstoffen met de neus op de feiten gedrukt. We verspillen teveel, bouwen nog niet erg ‘smart’.’

BNA-voorzitter Nathalie de Vries: ‘Grondstoffelijk is onze branche zeker, daar mee omgaan is deel van ons vakmanschap, maar ondertussen ook deel van een groot probleem. Steden veroorzaken volgens UN Habitat 70 procent van de CO2-emissie en de bouwsector in Nederland heeft zichzelf dan ook opgelegd om in 2020 volledig energieneutraal te bouwen. Mooie details bedenken en materialen kiezen is dus niet echt waardevrij meer. In de komende jaren moeten we zo fundamenteel anders gaan bouwen, dat we architectuur over pakweg tien jaar heel anders zullen ervaren dan we nu gewend zijn. In ons vak leren we graag van het verleden, maar dat is bij de omwenteling die ons te wachten staat niet voldoende. We moeten echt opnieuw leren nadenken over ons materiaalgebruik.’

Keynote: Kasper Guldager Jensen – voorloper in circulaire architectuur

Circular sustainability is hét onderwerp van Kasper Guldager Jensen (1976), keynote tijdens de BNA Architectendag. De Deense architect richt zich op het ontwikkelen van producten en strategieën die bijdragen aan een circulaire economie. In 2006 trad Guldager Jensen toe tot het architectenbureau 3XN en tegenwoordig is hij ook directeur van innovatiebedrijf GXN, dat door hem werd opgericht met als doel het innoveren en integreren van groene strategieën in de architectuur. Hij wist zich de voorbije jaren wereldwijd te onderscheiden op het gebied van duurzaam design en architectuur met nieuwe materialen. Dat leverde hem diverse internationale prijzen op, waaronder de European Union Environment Award 2016 en de Energy Globe Award 2015.

Kaohsiung Center for Arts Mecanoo_Fotografie Christian Richters en Ethan Lee

Kaohsiung Center for Arts Beeld: Christian Richters en Ethan Lee

Finale van de Architectendag: uitreiking BNA Kubus aan Francine Houben

De 42ste BNA Kubus – oeuvreprijs sinds 1965 – wordt toegekend aan Francine Houben (Sittard, 1955), spraakmakend architect-directeur en een van de oprichters van het internationaal succesvolle architectenbureau Mecanoo in Delft. De BNA Kubus wordt uitgereikt door Hedy d’Ancona, grondlegger van het nationaal architectuurbeleid. Als iemand het verdient deze oeuvreprijs te krijgen, is het Francine Houben, stelt d’Ancona: ‘Over welke bijzondere kwaliteiten moet je beschikken om als een van de weinige vrouwelijke architecten tot de top van hedendaagse architectuur te worden erkend? Ik denk aan alles wat ze delen; zij en haar mannelijke collega’s. Met daarbij: dat uitzonderlijke vermogen van Francine om door de ogen te kijken van de toekomstige gebruikers van door haar gerealiseerde leef- woon- en gebruiksruimten.’

De BNA Kubus wordt tweejaarlijks toegekend aan een architect die zowel ambachtelijk als conceptueel excelleert in vakmanschap, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het architectenvak en de architectuur, en die een herkenbaar en innoverend oeuvre heeft opgebouwd.

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel