nieuws

Nieuwe woonwijk locatie voormalige CBS-gebouw

Architectuur

Nieuwe woonwijk locatie voormalige CBS-gebouw
Woningbouw Voorburg – Bos Hofman Architektenkombinatie

Op de locatie van het voormalige CBS-gebouw in Voorburg komt een groot woningcomplex, ontworpen door Bos Hofman Architektenkombinatie. De bestaande constructie wordt deels hergebruikt. De bouw van het plan start in 2019.

Bos Hofman Architektenkombinatie ontwierp het wooncomplex PARK070 op de locatie van het voormalige CBS-gebouw in Voorburg. Het plan telt 229 woningen van verschillende typologieën.

Kwadranten

Op de bestaande fundamenten van één van de vier voormalige hoogbouw-vleugels komt een nieuwe toren: de ‘midden-toren’. De karakteristieke en monumentale constructie-schijven van het CBS-gebouw zijn onder de midden-toren ruimtelijk zichtbaar, de nieuwe schrijven in de gevel maken de bestaande structuur zichtbaar.

De maat van de twee kwadranten volgt uit de belendende CIAM-stempels van de jaren ‘50/’60 woningbouw aan de Prinses Beatrixlaan.

Woningbouw Voorburg - Bos Hofman Arkitektenkombinatie

Beeld Bos Hofman Architektenkombinatie

Woningtypologieën

De schijven-architectuur van de midden-toren wordt bij de hoek-toren en de grondgebonden woningen doorgezet. Binnen deze verbindende structuur zijn de verschillende woonvormen en de individuele woningen zichtbaar. Aan Park ‘t-Loo en aan het spoor bevinden zich binnen één travee twee in elkaar verweven “periscoop-woningen”. Deze woningen hebben zowel leefruimten aan het Park als aan de binnenhoven.

Woningbouw Voorburg - Bos Hofman Arkitektenkombinatie

Beeld Bos Hofman Architektenkombinatie

Openbare ruimte

De atoomschuilkelder van het kantoorgebouw uit de jaren ’60 zal in het nieuwe ontwerp dienst doen als parkeerkelder. Boven deze nieuwe parkeergarage komt een daktuin. De buurt krijgt dankzij die kelder een verhoogd maaiveld, en wordt volledig autovrij.

Woningbouw Voorburg - Bos Hofman Arkitektenkombinatie

Beeld Bos Hofman Architektenkombinatie

De midden-toren is het “Dreh- und Angelpunkt” van het plan; ‘entree-plein’ en ‘parkplein’ worden gevormd en zijn onderlangs verbonden. Dwars op deze midden-as zijn, zowel boven als onder het maaiveld, de twee binnenhoven visueel gekoppeld en ontsloten.

Woningbouw Voorburg - Bos Hofman Arkitektenkombinatie

Beeld Bos Hofman Architektenkombinatie

ONTWERP / BOUWTEAM Ontwerp & uitwerking: Architektenkombinatie Bos Hofman Fred Bos, Dennis Hofman, Marc de Reuver en Ari de Jong
Inbedding Park ’t-Loo, terreininrichting & scheg / loper:  Copijn Tuin- & Landschapsarchitecten Sander Rombout
Concept: in samenspraak met Gemeente LeidschendamVoorburg en de omwonenden / bedrijven
Hergebruik & restauratie kunstwerken CBS: Auke de Vries
Opdrachtgevers: SchoutenBouw Leidschendam BPD Delft

 

Foto's

Reageer op dit artikel