nieuws

Roosegaarde lanceert Space Waste Lab

Architectuur

Op dit moment zweven er meer dan 29.000 objecten, groter dan 10 centimeter, rond in de ruimte. Dat is space waste; delen van afgebroken raketten en satellieten. Dit afval kan door botsingen met onze satellieten nog meer ruimteafval veroorzaken en onze digitale communicatie verstoren. Niemand weet echt hoe ze dit probleem moeten oplossen.

Roosegaarde lanceert Space Waste Lab
Artist impression Space Waste Lab real-time tracking performance – Credit: Studio Roosegaarde

Op vrijdag 5 oktober presenteert de Nederlandse kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde samen met zijn team van experts de wereldpremière van Space Waste Lab bij Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). De live performance visualiseert real-time, met lange verticale lijnen van licht, 1% space waste dat zich bevindt tussen 200 en 20.000 kilometer. In deze spectaculaire buiteninstallatie wordt de aarde met ruimteafval verbonden. De licht performance is na zonsondergang op geselecteerde weekenden gratis bij KAF te bezichtigen.

Space Waste Lab is een living lab dat ondersteund wordt door kennispartners ESA en NASA, studenten en bezoekers. Het is de eerste fase van een langdurig project Space Waste en laat de bezoekers kennismaken met ruimteafval, niet alleen als een bedreiging maar ook als een potentiële bron voor nieuwe creativiteit. Het living lab bestaat onder andere uit een echt stuk ruimteafval vergezeld van een educatieprogramma om een nieuw perspectief op ruimteafval te creëren. De tweede fase is een meerjarig programma om ruimteafval te vangen en daar nieuwe duurzame producten van te maken.

Naast Space Waste Lab, zal een speciaal onderwijs-, film-, praat- en expo-programma getiteld ‘Space @ KAF’ de ruimere context van Space beslaan. Kijk voor meer informatie op kaf.nl/spacewastelab.

Recht op schoonheid

Space Waste Lab maakt deel uit van Roosegaarde’s grotere visie en recht op Schoonheid. Een woord dat met zijn tweeledigheid gaat over verwondering en verbazing over de wereld om je heen, en tegelijkertijd de letterlijke vertaling die staat voor een schone ruimte, schone lucht, schoon water en schone energie. Schoonheid zet aan tot het activeren van verandering – bij burgers, makers, NGOs en overheden – het waarderen en omarmen van Schoonheid als een creatieve tool en creëren van een schone leefomgeving.

Praktische informatie

Live performances na zonsondergang op 5-6 oktober 2018, 9-10 november 2018, 7-8 december 2018, 18-19 januari 2019. De toegang is gratis.
KAF (Kunstlinie Almere Flevoland)
Esplanade 10, 1315 TA Almere

Onderstaand de geschiedenis en toekomst van ruimteafval in kaart gebracht door ESA

 

Reageer op dit artikel