nieuws

Robert Venturi overleden

Architectuur

Robert Venturi, beroemd-postmodernist en icoon van de Amerikaanse architectuur, overleed afgelopen dinsdag op 93-jarige leeftijd. Onder de vele prijzen van Venturi waren de Pritzker Prize 1991, een Fellowship van het American Institute of Architects en een Honorary Fellowship van het Royal Institute of British Architects.

Robert Venturi overleden
Robert Venturi en zijn echtegenote Denise Scott Brown

Hij begon zijn bedrijf in 1964 en leidde het van 1967 tot 2012 met zijn partner en vrouw Denise Scott Brown. Zijn nalatenschap leeft voort terwijl het bedrijf verder gaat onder de naam VSBA (Venturi Scott Brown Associates).

Venturi-scott-brown.jpg

Robert Venturi en Denise Scott Brown tijdens een interview met Harm Tilman voor de Architect april 2005. Beeld: Frank Hanswijk

De co-auteur van Learning From Las Vegas en Complexity and Contradiction in Architecture wordt algemeen beschouwd als de kickstart van de postmodernistische beweging en is een van de belangrijkste postmoderne theoretici van de 20ste eeuw. Door zowel hun gebouwd werk, academische output, en geschreven teksten hielpen Scott Brown en Venturi om een beweging in de architectuur op gang te brengen die de hegemonie van het modernisme, die de overhand had in de 20ste eeuw, doorbrak.

In een verklaring in de Architect’s Newspaper, zeggen de nabestaanden:

“Robert Venturi, one of the world’s leading architects, has died at the age of 93. He passed away peacefully at home on Tuesday after a short illness. An expanded statement about Bob’s incredible life will be coming in the next few days. For now, Denise Scott Brown and James Venturi have asked that we respect their wishes for privacy while they grieve.”

Bron: Dezeen.com

 

Lees meer over Denise Scott Brown en Robert Venturi

Reageer op dit artikel