nieuws

Powerhouse Company ontwerpt drie iconische torens in Leiden

Architectuur

Powerhouse Company ontwerpt drie iconische torens in Leiden
Impressie Powerhouse Company

Het duurzame woningproject, LEAD, wordt gebouwd aan de Willem de Zwijgerlaan. Het ontwerp van Powerhouse Company bestaat uit een mix van ongeveer 560 woningen – variërend van 45 m2 tot circa 200 m2 – waarvan 25 procent sociale huurwoningen.

Toelichting: Powerhouse Company

LEAD kenmerkt zich door drie hoogte-accenten die aansluiten op de bestaande bebouwing. De gebouwen aan de Willem de Zwijgerlaan hebben een oplopende lijn die zo op een passende wijze wordt doorgezet. Een ranke, solitaire woontoren met een hoogte van 115 meter vormt het sluitstuk van de stedelijke wand. Dankzij de hoogte-accenten in het plan ontstaat ruimte voor een aangenaam en uitnodigend stadspark. Op de begane grond komen ondersteunende voorzieningen voor de wijk met een zeer ruime fietsenstalling en een tweelaagse ondergrondse parkeergarage.

Impressie: Powerhouse Company / Delva Landscape Architecture Urbanism

Duurzame verstedelijking voor iedereen

Het project, met de focus op groen, duurzaamheid en een divers woningaanbod sluit sterk aan bij de Leidse ambitie voor duurzame verstedelijking. LEAD voldoet aan de zogenoemde BENG-indicatoren en draagt bij aan de doelen die in het gemeentelijk duurzaamheidsprogramma zijn gedefinieerd: energie, biodiversiteit, klimaat, afval, ondernemerschap en mobiliteit.

Door een breed scala woningtypen kan LEAD aan de verschillende behoeften en budgetten van toekomstige bewoners voldoen. Het diverse woningaanbod en de ideale locatie in relatie tot de nabijheid van openbaar vervoer en voorzieningen maken LEAD optimaal voor gezinnen, studenten, senioren, starters en expats.

Impressie: Powerhouse Company / Delva Landscape Architecture Urbanism

Beeld: Powerhouse Company / Delva Landscape Architecture Urbanism

Uitbreiding van park zorgt voor toename in kwaliteit van leven

De openbare ruimte tussen de gebouwen krijgt op strategisch plaatsen parkeerfaciliteiten uit het zicht van het openbare gebied, waardoor het prachtige park door gebruikers en bewoners makkelijk toegankelijk is en optimaal kan worden benut. Het plan beschikt bovendien over ruime en groene dakterrassen met intensieve beplanting. Het groene ontwerp van gebouw en landschap zorgt daarmee voor een verbinding met de bestaande groenstructuur en voegt biodiversiteit toe aan de stad. De gemeenschappelijke ruimten van het wooncomplex en de corridors zijn ontworpen als genereuze atria waar de ruimte van bovenaf op natuurlijke wijze wordt aangelicht.

Beeld: Powerhouse Company / Delva Landscape Architecture Urbanism

Het plan is om in de zomer van 2019 te starten met de bouw van LEAD in samenwerking met/onder leiding van ontwikkelaar RED Company.

Team
Ontwerp: Powerhouse Company
Projectontwikkeling: RED Company
Landschapsontwerp: Delva Landscape Architects
Installatieadviseur: Nelissen Engineering
Bouwfysica: Buro Bouwfysica
Constructie: Adviesbureau Tielemans
Adviseur bestemmingsplan: RHO
Procesmanagement: IRIS Advies

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel