nieuws

Oplevering Jaarbeursplein Utrecht

Architectuur

Oplevering Jaarbeursplein Utrecht

Met de opening van het Jaarbeursplein op zaterdag 15 september krijgt Utrecht aan de westzijde een dynamisch ontmoetingsplek. De locatie vormt het voorportaal naar het station aan een kant en naar het nieuwe stadshart aan de westzijde van het spoor waar nu al hard aan gewerkt wordt en binnenkort nog meer zichtbaar van wordt.

Toelichting: OKRA Landschapsarchitecten

Lange tijd is het Jaarbeursplein aan de westzijde van het centraal station beleefd als de achterzijde van het station, louter doorgangsruimte tussen station en Jaarbeurs, een plek zonder noemenswaardige betekenis. Met de aanpak van het stationsgebied komt hier verandering in. Het nieuwe Jaarbeursplein vormt straks het grootste stadsplein: een ontmoetingsplek voor iedereen die wil reizen, winkelen, wonen, werken en ontspannen in de dynamiek van het hart van Nederland.

Extra large

Het plein is geschikt voor grote stromen voetgangers en grote evenementen in de stad. OKRA bedacht het concept om binnen deze XL-omgeving juist een menselijke maat te maken, zodat het plein ook echt een levendig en sociaal veilig stadsplein wordt. Lange lage traptreden langs het plein zorgen voor een prettige plek uit de wind en in de zon. De treden geven een heldere zonering tussen voetganger en fietser, stenig en groen, transfer en verblijf.

Bomen

Net als langs de Utrechtse grachten krijgt het plein een stevige boombeplanting met een rijke variëteit aan soorten. Het nieuwe Jaarbeursplein zal als grootstedelijke ontmoetingsruimte een belangrijke stap zijn in de verdere ontwikkeling van het gebied. De bedoeling is dat snel de plek niet meer de associatie van achterkant van het station oproept, maar als voorkant ervaren wordt.

Projectgegevens

Integraal ontwerp Jaarbeursplein en parkeergarage
Opdrachtgever: gemeente Utrecht / Project Organisatie Stationsgebied
Ontwerp openbare ruimte: OKRA landschapsarchitecten
Ontwerp architectuur: ZJA Zwarts & Jansma Architecten
Technische uitwerking en integraal bouwmanagement: Witteveen+Bos

Lees meer over de Jaarbeurs en Utrecht Centraal

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel